Πέδρο Σάντσεθ: Ο σέξι νικητής στις εκλογές στην Ισπανία που έγινε πρωθυπουργός χάρη σε πολιτικό σκάνδαλο φωνάζοντας «No pasaran!»

Νέος οικογενειάρχης και ωραίος πολιτικός είναι τα δύο χαρακτηριστικά του Πέδρο Σάντσεθ, νικητή των ισπανικών εκλογών, ευχαριστώντας από καρδιάς τα 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων που έφεραν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην πρώτη θέση.

«Αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορούμε να νικήσουμε την αντίδραση και την εξαπάτηση. Το πετύχαμε! Το PSOE έχει κερδίσει τις εκλογές, νίκησε το μέλλον και το παρελθόν ηττήθηκε». Η «μάχη» του έφερε… καρπούς με τους Σοσιαλιστές να αποσπούν δύο εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από το 2016!

«No pasaran»!

Ο σοσιαλιστής ηγέτης διαθέτει πλέον 123 βουλευτές, δηλαδή 40 περισσότερους σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν. Αν και θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, χρειάζεται να συνεργαστεί με τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας που διαθέτουν 42 έδρες και το Καταλανικό PNV για να εξασφαλίσει τις 176 έδρες που εγγυώνται την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ακούγοντας το σύνθημα των οπαδών του ώστε να μη συνεργαστεί με τους κεντροδεξιούς Πολίτες του Άλμπερτ Ριβερα, σχολίασε το εξής: «Θα προχωρήσουμε με βάση τις αξίες μας, τις αξίες της Αριστεράς. No pasaran! Αυτό είναι πλέον σαφές».

https://www.instagram.com/p/Bw068cXA4lU/

Γόνος ενός επιχειρηματία και μιας δημοσίου υπαλλήλου

Γεννημένος το 1972 στην περιοχή Τετουάν της Μαδρίτης, το όνομά του ολόκληρο είναι Πέδρο Σάντσεθ Πέρεθ – Καστεχόν (Pedro Sánchez Pérez-Castejón). Είναι γόνος ενός επιχειρηματία και μιας δημοσίου υπαλλήλου ενώ σπούδασε οικονομικά τόσο σε πτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το 2009 ορίστηκε αντικαταστάτης του βουλευτή Πέδρο Σόλβες στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα έγινε διδάκτωρ στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Καμίλο Χοσέ Θέλα.

Από τα 21 του, Σοσιαλιστής

Από τα 21 του έτη κιόλας, εντάχθηκε στους «κόλπους» του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η πρώτη του πολιτική θέση ήταν ως δημοτικός σύμβουλος στο δημαρχείο της Μαδρίτης στην αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος υπό την Τρινιδάδ Χιμένεθ.

Μετά την παραίτηση του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβαλκάβα από τη θέση του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τις κομματικές εκλογές του Ιουλίου 2014, τον διαδέχθηκε με το 49% των ψήφων.

https://www.instagram.com/p/BwsP_-LAS8N/

Μετά την παραίτηση, ξεκίνησε περιοδεία

Έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του 2016, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε 90 έδρες, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Τότε παραιτήθηκε από την ιδιότητά του ως βουλευτής του κόμματος.

Σκοπός του να αποφύγει να ακολουθήσει την κομματική στάση υπέρ της αποχής στην ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στον Μαριάνο Ραχόι. Αυτό σήμανε και την ανάδειξή του σε πρωθυπουργό της χώρας.

https://www.instagram.com/p/BwVF0UPHSHZ/

«Θα μπω στο αυτοκίνητό μου και θα ταξιδέψω σε όλη την Ισπανία για να ακούσω εκείνους που δεν έχουν ακουστεί, τη βάση του κόμματος και τους αριστερούς ψηφοφόρους».

Η υπόθεση Gürtel τον έκανε ξανά πρωθυπουργό

Και η περιοδεία του απέδωσε αφού επτά μήνες αργότερα, έκανε θεαματική επιστροφή διεκδικώντας και πάλι τα ηνία των Σοσιαλιστών.

https://www.instagram.com/p/BwPJzTzox67/

Εξάλλου, στα τέλη του Μάη του 2018 ήρθε η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση Gürtel (Γκουρτιέλ), με την οποία εκτός από την ποινή των 351 ετών φυλάκισης για 29 κατηγορούμενους, καταδικάστηκε και το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι.

Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 245.492 ευρώ για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων.

Ορκίστηκε χωρίς θρησκευτικό όρκο

Έτσι, την 1η Ιουνίου, η Βουλή με 180 ψήφους υπέρ, 169 κατά και 1 αποχή έριξε την κυβέρνηση του Ραχόι κι ο Πέδρο Σάντσεθ ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας. Είναι η πρώτη φορά που πρόταση μομφής έχει αποτέλεσμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ισπανίας.

https://www.instagram.com/p/BwIISqegsfl/

Να σημειωθεί πως επέλεξε να ορκιστεί στον μονάρχη στο Παλάτι Θαρζουέλα, χωρίς θρησκευτικό όρκο όπως είχε υποσχεθεί από τον Ιούλιο του 2014. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος κυβέρνησης στη δημοκρατική περίοδο που δεν ορίστηκε θρησκευτικά.

Τόλμησε να κάνει εκλογές και νίκησε!

Μετά τον διορισμό του, ο Σάντσεθ εξέφρασε την προθυμία του να εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησής του και να μην προκηρύξει εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

https://www.instagram.com/p/Bv_5XYgItXO/

Τον Φλεβάρη του 2019 οι ψήφοι κομμάτων ήταν αρνητικοί στην πρόταση της Κυβέρνησης επί των Κρατικών Προϋπολογισμών για το τρέχον έτος. Αυτό οδήγησε τον Πρόεδρο να ανακοινώσει την προκήρυξη προώρων γενικών βουλευτικών εκλογών.

Ο Τύπος πάντα λάτρευε τον «ωραίο» Πέδρο

Ο ισπανικός Τύπος, όπως οι La Razón, La Vanguardia και El Pais, ανέκαθεν ασχολιόταν με την εμφάνιση του παρά με το πρόγραμμα του. Χαρακτηριστικά έγραφαν: «Πέδρο Σάντσεθ, ο ωραίος», «Πέδρο, ο νέος ωραίος άνδρας της πολιτικής» και «Σάντσεθ: να είσαι ωραίος δεν είναι αρκετό».

https://www.instagram.com/p/BvzkZwogLoZ/

Και τα δηκτικά σχόλια εναντίον του δεν είχαν τέλος. «Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα να διαφήμιζε καφέδες Nespresso;» ρωτούσε η αριστερή Publico. «O ωραίος και η επίδραση της εξωτερικής εμφάνισης στην πολιτική: Όταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου δημιουργούν εικόνα ισχυρής ηγεσίας», ήταν τίτλος του ABC.

Και η απάντηση του 42χρονου τότε πολιτικού ηγέτη δεν άργησε. «Δεν μπαίνω στην πολιτική για να κάνω τον ωραίο. Μπαίνω για να υπερασπιστώ τις ιδέες του σοσιαλισμού που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την κρίση». Πάντως, το παρατσούκλι του είναι guapo που θα σημαίνει «όμορφος» και οι φωτογραφίες του το αποδεικνύουν.

https://www.instagram.com/p/BvfKFWwgEdC/

Λάτρης των σπορ

Η εμφάνιση του 47χρονου Σάντσεθ υποδηλώνει ότι έχει καλή σχέση με την γυμναστική. Είναι δεινός παίκτης και φίλαθλος του μπάσκετ. Η έφεση που έχει προς τον αθλητισμό, συμπληρώνει τις υπόλοιπες σπουδές του.

Εξάλλου, έχει δηλώσει πολλάκις πως στις δύο κόρες του θέλει να εμφυσήσει την αγάπη για τη μόρφωση αλλά και τα σπορ. Άλλωστε είναι δύο πεδία που και ο ίδιος έχει αναπτύξει ιδιαίτερα.

https://www.instagram.com/p/BwY0tXjAbGu/

Κινητοματογραφικό το ειδύλλιο με τη σύζυγό του

Γνωρίστηκε με την Begoña Gómez το 2003 σε πάρτι που διοργάνωσε ένας φίλος του σε μια βίλα στο Las Matas. Ήταν υποχρεωτικό να είναι ντυμένοι στα κόκκινα και φαίνεται πως ο έρωτας τους έβαλε… φωτιά στην καρδιά τους. «Πήγα με μερικούς φίλους και εκεί με παρουσίασαν στον Πέδρο. Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους».

Εξομολογήθηκε ότι ο άντρας της είναι πάντα πολύ ρομαντικός. Της έγραφε ερωτικές κάρτες τις οποίες έχει φυλαγμένες σε ένα μικρό ξύλινο μπαούλο. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος!

https://www.instagram.com/p/Bqsv75-gB2o/

Παντρεύτηκαν από κεραυνοβόλο έρωτα

Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2006 στο Δημαρχείο της Μαδρίτης, έχοντας ήδη αποκτήσει την πρώτη τους κόρη, την Ainhoa. Λίγο αργότερα έγιναν ξανά γονείς ονομάζοντας τη δεύτερη κόρη τους Carlota. Να σημειωθεί πως και τα δύο παιδιά τους έχουν εγγραφεί στο δημόσιο σχολείο.

https://www.instagram.com/p/BFCbzHFG0Gc/?utm_source=ig_embed

Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως είναι ερωτευμένος με την οικογένειά του. Σε αυτή βρίσκει το κουράγιο για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα που έχει κάποιος όταν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εκλογές στην Ισπανία: Νικητής χωρίς αυτοδυναμία ο Σάντσεθ – Στη Βουλή και η Ακροδεξιά

Πολιτικό χάος στην Ισπανία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Πέδρο Σάντσεθ

Σχετικά άρθρα