Είμαι 15 χρόνων και σιχαίνομαι τα φροντιστήρια. Τι φταίει άραγε;

Eίμαι 15 χρονών και πάω στην Α’ Λυκείου. Το πρόβλημα μου είναι το εξής: σιχαίνομαι τα φροντιστήρια! Κι όταν λέω τα συχαίνομαι, μόνο που περνάω απ’έξω με πιάνει ένα άγχος. Βέβαια, δεν θα μπορούσα να το γλιτώσω… Πάω μόνο ένα μάθημα (Αρχαία Ελληνικά). Και πολύ είναι! Δεν λέω,δική μου απόφαση ήταν, μα το έκανα γιατί είχα έρθει σε αδιέξοδο. Αλλά ποτέ δεν τα συμπάθησα. Δεν “πάω” το σύστημα τους. Κι ενώ οι άνθρωποι προσπαθούν να με βοηθήσουν, εγώ όχι μόνο δεν διαβάζω γι’αυτούς, μα τους μισώ κιόλας!

Σήμερα που πήγα στο μάθημα, με έπιασε μια αναγούλα κι ένας φοβερός πονοκέφαλος. Από εκεί που ήμουν μες στην καλή χαρά, ξαφνικά είχα πολλά νεύρα…Τι θα κάνω; Δεν αντέχω άλλο αυτό το μαρτύριο!

Το ξέρω, δεν έχω κανέναν λόγο για να θυμώνω μαζί τους, μα το κάνω εντελώς ασυνείδητα. Μπορεί να είναι και ψυχολογικό, μα το σίγουρο είναι πως δεν είναι φυσιολογικό. Βοηθήστε με!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Παρόλο που τα σιχαίνεσαι τα φροντιστήρια όπως λες ήταν δική σου απόφαση να πας έστω και σε ένα μάθημα,τα Αρχαία Ελληνικά. Ο λόγος που τελικά το έκανες; Το έχεις σκεφτεί; Αυτό που παρατηρώ από τη περιγραφή στο ερώτημα σου είναι πως γενικά έχεις μια αρνητική διάθεση απέναντι στο διάβασμα και στα μαθήματα. Σαν μαθητής είσαι καλός γενικά; Μήπως αντιμετωπίζεις κάποια μαθησιακή δυσκολία που πράγματι θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που δυσκολεύεσαι και έχεις όλα αυτά τα συμπτώματα που λες όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τη μαθησιακή διαδικασία;

Το μόνο σίγουρο είναι πως το να διαβάζεις δεν το κάνεις ποτέ για τους άλλους γιατί δεν αποδίδει.Το θέμα είναι εσύ ο ίδιος να βρεις ένα προσωπικό κίνητρο σχετικά με το διάβασμα.Ίσως να είναι το μέσο για να εκπληρώσεις κάποιο από τα μελλοντικά σου όνειρά. Ποια είναι αυτά;Έχεις σκεφτεί; Πιθανότατα ο θυμός που βγάζεις απέναντι στους άλλους να είναι ένας θυμός που βαθύτερα νιώθεις για σένα τον ίδιο.

Μια συζήτηση με την οικογένεια σου για αυτά που σε απασχολούν σε συνδυασμό με το να σκεφτείς εσύ ο ίδιος τι είναι αυτό που σε ενοχλεί ή σε δυσκολεύει στην εκπαιδευτική διαδικασία και ποια είναι τα όνειρα σου, ίσως σου δώσουν τις απαντήσεις που ψάχνεις και νομίζω πως βαθύτερα μέσα σου τις ξέρεις.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα