Σκοπιανό: Διπλωματικοί ελιγμοί Ζάεφ – Πιέσεις από Μαξίμου

Ενδείξεις ότι μια συμφωνία για το ονοματολογικό της FYROM παραμένει εφικτή επιχείρησε να δώσει με χθεσινές δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαιώνοντας παράλληλα αυτό για το οποίο τον κατηγορεί η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ότι «τρενάρει» τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει, επιμένοντας στις διαπραγματεύσεις πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ βρίσκεται στα «σκοινιά». Το VMRO πραγματοποίησε χθες συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας, με τον Ζάεφ να κρατά προσεκτική στάση λέγοντας πως θα λάβει υπόψη τα μηνύματά του. Επιπλέον, ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ, προερχόμενος από το εθνικιστικό VMRO, ζητά να δει την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτή να εξεταστεί με βάση το Σύνταγμα της χώρας ώστε ο Ζάεφ να εξασφαλίσει τη συναίνεσή του. Ο πρόεδρος ζήτησε παράλληλα να τηρηθεί μια ενιαία, εθνική θέση για μια συμφωνία «που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια των πολιτών» και «που θα συνταχθεί με βάση το Σύνταγμα χωρίς να ζητά να το αλλάξει», όπως δήλωσε.

Την πίεση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι την αντιλαμβάνεται ωστόσο, όπως υποστηρίζει, οι πολιτικοί συσχετισμοί στα Σκόπια ήταν γνωστοί από καιρό, όπως και οι αντιδράσεις, άρα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αιφνιδιασμού. Επιπλέον, όπως επαναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, η συμφωνία περιέχει αμοιβαίους συμβιβασμούς, κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι αρκετά επώδυνοι, ωστόσο είναι απαραίτητοι για να λυθεί μια διαφορά που έχει κρατήσει πίσω τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και την προοπτική της πΓΔΜ που πιθανά να δει για άλλη μια φορά το «τρένο της ΕΕ» να περνά χωρίς εκείνη να «επιβιβάζεται».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο «μανιφέστο» του συλλαλητηρίου δεν αποτυπώνονται τόσο έντονα οι αντιρρήσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα, αφού γίνεται λόγος για μια «αντιδημοκρατική και αντεθνική κυβέρνηση, που βυθίζει οικονομικά τη χώρα, συμπιέζει μισθούς και συντάξεις και δεν έχει κινηθεί ούτε εκατοστό προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση».

Στις χθεσινές δηλώσεις του Ζάεφ το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκανε κανένα σχόλιο τηρώντας στάση αναμονής για τις αποφάσεις που θα λάβει η πλευρά των Σκοπίων.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για κατάρρευση των συνομιλιών, ούτε για «ναύαγιο», αλλά μάλλον για έναν διπλωματικό ελιγμό ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση των πολιτικών ζυμώσεων στη πΓΔΜ. Ο Ζάεφ δεν είναι μόνος του σε αυτό το μπρα ντε φερ, υπάρχει και η Ελλάδα που κρούει το καμπανάκι, ο χρόνος τελειώνει και ο πρωθυπουργός της FYROM μπορεί να αξιοποιήσει τις πιέσεις (και από τον διεθνή παράγοντα) ώστε να δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι στο «παρα πέντε» δεν συμφέρει κανέναν να κάνει πίσω.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα