Πώς το συχνό σεξ βελτιώνει τη μνήμη σου!

Τη θετική σχέση ανάμεσα στο σεξ και τη βελτίωση της μνήμης καταγράφει μια καινούργια έρευνα που φέρνει στην επιφάνεια σε δημοσίευσή του το Business Insider. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συχνή σεξουαλική πράξη ενισχύει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες οι ανθρώπινες μνήμες είναι ατελείς. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να δημιουργήσεις ψεύτικες αναμνήσεις κι όσο γερνάμε δυσκολευόμαστε ολοένα και περισσότερο να θυμηθούμε.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα βγάζουμε πέρα σχετικά καλά, εκτός από τις περιπτώσεις εγκεφαλικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, το φαινόμενο να ξεχνάς είναι συχνά ανησυχητικό, καθώς μπορεί να αποτελεί δείγμα κάποια σοβαρότερης κατάστασης.

Για τους παραπάνω λόγους δίδεται από τους επιστήμονες μεγάλη έμφαση στην έρευνα για τη βελτίωση της μνήμης και την εκπαίδευση του εγκεφάλου και οι άνθρωποι καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να κρατούν το μυαλό τους φρέσκο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το σεξ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους τρόπους για τη μείωση της απώλειας μνήμης. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Wollongong στην Αυστραλία.

Η έρευνα μελέτησε τα δεδομένα 6.000 ενηλίκων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, αναφορικά με τη δίαιτά τους, την υγεία και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα συμπλήρωσαν ένα τεστ μνήμης και απάντησαν σ’ ένα ερωτηματολόγιο όπου κατέγραψαν πόσο συχνά έκαναν σεξ. Έπειτα από 2 χρόνια, επανέλαβαν το τεστ μνήμης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως όσο συχνότερη ήταν η σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των φιλιών και της συναισθηματικής τρυφερότητας, τόσο καλύτερες ήταν οι επιδόσεις που σχετίζονται με τη μνήμη. Όπως σημειώνει η έρευνα, όσο μεγαλύτερη η ηλικία των συμμετεχόντων η συγκεκριμένη σύνδεση σεξ και μνήμη γινόταν πιο ισχυρή.

Ωστόσο, κατά κανόνα οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης έτειναν να χειροτερεύουν μετά τη διετία, ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα έδειξε να βοηθάει μόνο όσον αφορά στην πρόσκαιρη μνήμη. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η τρυφερότητα και οι σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ των ανθρώπων φαίνεται να ενισχύει τη μνήμη τους, καθώς διεγείρει τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με τις μνημονικές διεργασίες, όπως είναι ο ιππόκαμπος. Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες σε καμία περίπτωση το σεξ δεν εμφανίστηκε να επιδρά αρνητικά στη μνήμη των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι η μοναδική που καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα. Μια παλιότερη έρευνα από το 2010 έδειξε και αυτή μεταξύ των επιστημονικών της συμπερασμάτων πως η σεξουαλική δραστηριότητα ενισχύει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως υπέρ του σεξ και της τρυφερότητας συνηγορούν μεταξύ άλλων και τα επιστημονικά δεδομένα. Στην περίπτωση πάντα που ψάχνατε δικαιολογία για ν’ αγαπηθείτε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα