Είναι η κατάθλιψη η κατάρα των δυνατών ανθρώπων;

Μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τις αιτίες που προκαλούν την κατάθλιψη παρουσιάζει ο Δρ. Tim Cantopher  στο βιβλίο του «Κατάθλιψη: Η κατάρα των δυνατών». Είναι, μάλιστα, ο πρώτος επιστήμονας που υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη είναι μία σωματική και όχι μία ψυχική ασθένεια.

Πιο συγκεκριμένα, η προσέγγιση  του Δρ. Cantopher βασίζεται στην ανάλυση του λιμπικού συστήματος του εγκεφάλου, ενός συστήματος που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, λειτουργεί σαν θερμοστάτης του σώματος, ελέγχοντας τις  διάφορες λειτουργίες του – συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης – και επαναφέρει την ισορροπία μετά από τα συνήθη σκαμπανεβάσματα της καθημερινότητας.

Το λιμπικό σύστημα είναι ένα κύκλωμα νεύρων. Τα μηνύματα σε αυτό το σύστημα μεταβιβάζονται μέσω 2 χημικών ουσιών, της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης. Πρόκειται για 2 ουσίες οι όποιες παρουσιάζουν έλλειμμα στα άτομα με κατάθλιψη. Έτσι, σύμφωνα με αυτή την περιγραφή, η καταθλιπτική νόσος είναι πρωτίστως μια σωματική, όχι μία ψυχική ασθένεια.

Επιπλέον, ο Δρ. Cantopher υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τους αγχώδεις, αδύναμους ή τεμπέληδες ανθρώπους, που τα παρατούν στις δύσκολες καταστάσεις, οι δυνατοί άνθρωποι πάνε κόντρα, εντείνουν τις προσπάθειές τους και παλεύουν ενάντια στην πίεση να τα παρατήσουν. Με τον τρόπο αυτό οδηγούν το λιμπικό σύστημά τους  σε κατάρρευση.

Ανησυχητικές οι διαστάσεις του προβλήματος

Η κλινική κατάθλιψη έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας τις τελευταίες δεκαετίες. Από μία ασθένεια για την οποία γινόταν λόγος σπάνια έχει καταλήξει σε μία πάθηση για την οποία ακούμε σχεδόν κάθε μέρα. Είναι ευρέως διαδεδομένη στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες αλλά και στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, τις μεγαλουπόλεις, τα προάστια αλλά και την ύπαιθρο.

Υπολογίζεται ο ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη ξεπερνά τα 300 εκ., αφορά δηλαδή το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μάλιστα, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη συγκεκριμένη πάθηση.

Η κατάθλιψη είναι ο πρώτος λόγος αναπηρίας παγκοσμίως, ενώ η μονοπολική (σε αντίθεση με τη διπολική) κατάθλιψη είναι η 10η αιτία πρόωρων θανάτων. Επιπλέον, η σύνδεση των αυτοκτονιών, της 2ης αιτίας θανάτου στους νέους ανθρώπους 15-29 ετών, με την κατάθλιψη είναι πλέον ξεκάθαρη και οδηγεί στο θάνατο 2 ανθρώπους κάθε λεπτό.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ, η Κολομβία, η Ουκρανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Αντίθετα,  το μικρότερο μικρότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ιαπωνία, τη Νιγηρία, και την Κίνα.

Με πληροφορίες από το theguardian.com

Σχετικά άρθρα