Πώς είναι η ζωή με ένα σύντροφο με Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Μόλις εχθές ο σύντροφος μου διαγνώστηκε με ΙΨΔ και ξεκίνησε φαρμακευτική αγωγή υπό την επίβλεψη ψυχιάτρου. Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για την κατάσταση αυτή και έτσι δεν ξέρω πως μπορώ να το αντιμετωπίσω. Θα το εκτιμούσα πολύ αν μπορούσα να έρθω σε επαφή με κάποιον ειδικό για περισσότερες συμβουλές.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) / (OCD : Obsessive-Compulsive Disorder ), ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές. Το άτομο που πάσχει από ΙΨΔ εγκλωβίζεται  από μια  σειρά επίμονων σκέψεων (ιδεοληψίες) και στερεότυπων συμπεριφορών (ψυχαναγκασμοί), που βιώνονται σαν παρείσακτες και απρόσφορες και προκαλούν έντονο άγχος ή ενόχληση. Το άτομο προσπαθεί να αγνοεί ή να καταστέλλει τέτοιες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες, ή να τις εξουδετερώνει με κάποια άλλη σκέψη ή πράξη ( π.χ. πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση, έλεγχος, προσευχές κ.λ.π). Ωστόσο, όλες αυτές οι συμπεριφορές ή νοερές πράξεις είναι υπερβολικές και προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση.

H ΙΨΔ μπορεί να αποτελεί και επιπλοκή της Ψυχαναγκαστικής Καταναγκαστικής Διαταραχής της Προσωπικότητας, το βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η τελειοθηρία και η ακαμψία του ατόμου, που αρχίζει νωρίς στην ενήλικη ζωή και είναι παρών σε μια ποικιλία καταστάσεων. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο blog μου.

Παράλληλα με τα  φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία  (ατομική ή ομαδική ) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν εξασφαλίζοντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον με κατανόηση και αποδοχή.  Η συνεργασία αυτή δεν περιλαμβάνει όμως και την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων των ασθενών, είτε πρόκειται για συνεχείς  διαβεβαιώσεις , είτε για  συμμετοχή σε τελετουργικές συμπεριφορές. Θα πρέπει να διασφαλίσετε επίσης την τακτική επαφή με τον θεράποντα ιατρό και την συνεπή συμμόρφωση με την θεραπεία του.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

Σχετικά άρθρα