Ο σύντροφός μου βλέπει πορνό και αυτοϊκανοποιείται.

Εδώ και 1 χρόνο περίπου είμαι μαζί με ένα παιδί. Μετά από έξι μήνες σχέσης περίπου ανακάλυψα ότι κάθε μέρα βλέπει πορνό. Όταν τον ρώτησα αν βλέπει εκείνος μου απάντησε ότι  έχει καιρό να δει και  ότι δεν έχει λόγο να βλέπει αφού είμαστε συνέχεια μαζί. Να σημειώσω εδώ ότι δεν μένουμε μαζί. Όταν του είπα ότι είδα στο ιστορικό την αλήθεια, τρελάθηκε και άρχισε να με βρίζει. Μετά το παραδέχτηκε και μου μίλησε για τον εθισμό του.

Πρόσφατα, ξαναμπήκα και είδα ότι ενώ το  προηγούμενο βράδυ μου είχε πει ότι έκανε μία δουλειά (τον είχα πάρει τηλέφωνο και μου φώναζε ότι τον ενοχλώ), έβλεπε πόρνο και μάλιστα έκανε αναζήτηση για μια συγκεκριμένη πορνοστάρ.

Την ίδια μέρα το μεσημέρι είχα προσπαθήσει να κάνουμε σεξ και εκείνος μου έλεγε ότι δεν ήθελε, γιατί είχε φαγούρα που προκλήθηκε από κάποια μόλυνση και ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε.

Το επόμενο πρωί όταν τον ρώτησα αν έκανε κάτι μόνος του το αρνήθηκε λέγοντας μου ότι δεν έχει όρεξη, γιατί έχει προβλήματα . Άρχισε να μου φωνάζει ότι δεν τον καταλαβαίνω και ότι κοιτάω μόνο τον εαυτό μου. Άρχισε να με βρίζει και να λέει ότι αυτός δεν έχει όρεξη για να κάνει τίποτα μόνος του και ότι είμαι παράλογη.

Αν και είχα δει το ιστορικό το βράδυ, δεν μπορούσα να πω τίποτα. Τώρα είμαι πολύ στενοχωρημένη γιατί δεν το παραδέχεται και πάει να με βγάλει τρελή, με κατηγορεί ότι δεν τον καταλαβαίνω και με βρίζει. Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι θα εκραγώ.

Με ενοχλεί πιο πολύ απ’ όλα ότι δεν το παραδέχεται και ότι αμύνεται βρίζοντας με όταν του το αναφέρω. Δεν μπορώ να συνεχίσω ενώ μου κρύβει κάτι τέτοιο πάλι. Τι να κάνω για να σταματήσει να συμπεριφέρεται έτσι;

Επίσης, με ενοχλεί αφάνταστα ότι ψάχνει να δει μία συγκεκριμένη πορνοστάρ μέσω live  καμερών λες και την έχει απωθημένο. Αν είναι έτσι, εγώ τι κάνω; Γιατί με έχει; Και ακόμα πιο πολύ με στεναχωρεί το ότι μαζί μου δεν θέλει να κάνει σεξ άλλα μόνος του βλέπει πορνό και αυτοϊκανοποιείται.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί μου είπε ότι προτιμάει να κάνει σεξ μαζί μου παρά να το κάνει μόνος του. Όλα αυτά μονό ως ψέμα μοιάζουν για να καλύψει ότι βλέπει συνεχεία πορνό και αυτοϊκανοποιείται. Τι να κάνω; Είναι ψυχοφθόρο ειδικά για την ψυχολογία μιας γυναικάς.

Στο ερώτημά σας απαντά η η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατανοώ την ανησυχία σας αναφορικά με το θέμα εθισμού του συντρόφου σας στην πορνογραφία, απ’ όσα περιγράφετε.

Η παρακολούθηση πορνό είναι μια ανώδυνη και εύκολη διαδικασία εισαγωγής του ατόμου σε συγκεκριμένο υλικό που το ερεθίζει ψυχικά άρα και σωματικά στη συνέχεια, αλλά και η πιο συνήθης μέθοδος αποφόρτισης του στρες και της έντασης.

Ξεκινάει ή/και υιοθετείται στην εφηβεία ακριβώς για να ικανοποιήσει τους παραπάνω σκοπούς συν της περιέργειας που υπάρχει σε εκείνα τα χρόνια.

Ωστόσο, αρκετές φορές το άτομο εθίζεται αφού έχει μάθει να ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ μέσω αυτής της διαδικασίας.

Αυτή η μορφή αυτοϊκανοποίησης και αυτοερωτισμού, δε συγκρίνεται με την άμεση, τρυφερή, κοντινή επαφή που έρχεται μέσω της σεξουαλικής πράξης. Το άτομο παίρνει ευχαρίστηση από τον εαυτό του και τη γυρνά σε αυτόν χωρίς να τη μοιράζεται. Ίσως, τολμώ να πω είναι και μια μορφή επιθετικότητας ως προς τη σχέση του, μια μορφή αντίδρασης με την οποία θέλει κάτι να πει σε εσάς.

Επίσης, ίσως το σύντροφο σας τον αγχώνει η κοντινότητα και η σεξουαλική επαφή γι’ αυτό και επικαλείται δικαιολογίες, όπως ο κνησμός για να σας αποφύγει.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι περνάει περίοδο μεγάλης φόρτισης και «παλινδρομεί»/ αμύνεται όπως πολύ σωστά το θέσατε μέσω αυτής της πράξης.

Η παλινδρόμηση είναι μια μορφή άμυνας κατά την οποία το άτομο διαφεύγει σε συμπεριφορές (παρακολούθηση πορνό) όταν οι συνθήκες του παρόντος του προκαλούν άγχος, άρα καταφεύγει σε μια συμπεριφορά αλλά και περίοδο ζωής που τα πράγματα ήταν λιγότερο φορτικά και απειλητικά.

Η στάσης σας όσο κι αν σας πληγώνει η εν λόγω συμπεριφορά, χρειάζεται να είναι πλαισιωτική ως προς αυτό που περνά. Αν και ο ίδιος νιώσει ότι δεν «απειλείται» από εσάς και το τι θα του πείτε, υπάρχει περίπτωση να το μειώσει.

Καλό θα ήταν να μην τον επικρίνετε, ούτε να δείξετε ότι κοιτάτε το ιστορικό του υπολογιστή του, επειδή μοιάζει αυτό που περιγράφεται σαν το γονέα που «έπιασε στα πράσα» το άτακτο παιδί.

Οπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση ακριβώς επειδή δεν έχει να κάνει με το υλικό που βλέπει (η συγκεκριμένη πορνοστάρ είναι απλά μια προτίμηση, τίποτα παραπάνω) αλλά με τη διαδικασία και τι αποφορτίζει ή θέλει να σας πει μέσω αυτής.

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: [email protected]

Σχετικά άρθρα