Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία μετά την απελευθέρωση των «8»

Ελεύθεροι αφέθηκαν πλέον και υπόλοιποι τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι ήτα κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου –Αχαρνών, λόγω παρέλευσης του 18μήνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο κράτησης.

Ωστόσο, και οι οκτώ παραμένουν σε Δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο όλοι οι αξιωματικοί είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2016.

Όταν η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τον έναν από τους οκτώ, δημοσιευθεί, θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με το θεσμό της πιλοτικής δίκης (πρότυπης δίκης σύμφωνα με το νόμο 3900/2010).

Συνεπώς, όταν η απόφαση του ΣτΕ καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα- κατ’ αρχήν στον συγκυβερνήτη- και έτσι θα μπορεί να ταξιδεύσει οπουδήποτε θελήσει στην Ευρώπη.

Ακολούθως, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους, εφόσον εκδοθούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ  Μποζντάγ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα  ότι προστατεύει τους πραξικοπηματίες  και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πίστευε ότι ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν με έκτακτες ανταποκρίσεις από την Αθήνα την είδηση, φιλοξενώντας και δηλώσεις του συνηγόρου των οκτώ αξιωματικών, Όμηρου Ζέλιου, σύμφωνα με τις οποίες, οι πελάτες του θα παραμείνουν σε σημείο στην Αττική, που θα παραμείνει μυστικό».

Μάλιστα, μέσα ενημέρωσης, όπως η Hurriyet χαρακτηρίζουν  την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης ως «σκάνδαλο», καθώς, όπως αναφέρουν ένας- ένας οι οκτώ «πραξικοπηματίες» υπάγονται στο καθεστώς προστασίας του πρόσφυγα.

Απειλές της Τουρκίας για απαγωγή των «8»

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Τουρκία προκαλεί για ακόμη μια φορά με αφορμή την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης με δηλώσεις του υπονόησε επιχείρηση απαγωγής των «8» ενώ επιτέθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που παραμένουν υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, αναμένουν να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να μεταβούν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, όπως οι ίδιοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, μέσω των συνηγόρων τους.

Ο δρόμος για τη χορήγηση ασύλου και για τους οκτώ άνοιξε την Δευτέρα καθώς αποφασίσθηκε να αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι τέσσερις που κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Οι στρατιωτικοί αποχώρησαν λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης (18μηνο).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα η χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο είχαν έρθει στην Ελλάδα, με την απόφαση αυτή (Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας) να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους.

«Καθήκον μας να βρούμε, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία»

Η είδηση της απελευθέρωσης των στρατιωτικών προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης. «Ότι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε τους πραξικοπηματίες, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε» δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας την είδηση της αποφυλάκισης των τεσσάρων στρατιωτικών επανέλαβε το αφήγημα πως «η Ελλάδα υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν» και επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ο κύριος πρωθυπουργός είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Νομίζαμε ανδρικό το λόγο του κ. Τσίπρα ότι θα επιστρέψει τους οκτώ πραξικοπηματίες. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει πολιτική κατεύθυνση» υποστήριξε ο Μποζντάγ.

Αυστηρή απάντηση του Νίκου Κοτζιά

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας στην κρατική τηλεόραση τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ, τόνισε πως η Ελλάδα είναι χώρα δικαίου και οι απειλές δεν συνιστούν σοβαρή πολιτική.

«Δυστυχώς μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει η σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» σχολίασε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο της δήλωσης «ανάξιο και απαράδεκτο».

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν θα πέσει σε αυτό το επίπεδο αντιπαράθεσης με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η ηγεσία της γείτονος εκφράζει τους ευσεβείς πόθους της να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Έντονη αντίδραση και από τον βουλευτή και τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, με ανάρτησή του στο Twitter:

Με πληροφορίες από το protothema.gr και το efsyn.gr

Σχετικά άρθρα