Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Καρδιολογία / Έμφραγμα μυοκαρδίου: Γιατί οι μητέρες κινδυνεύουν περισσότερο;

Έμφραγμα μυοκαρδίου: Γιατί οι μητέρες κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι γυναίκες που έχουν περισσότερα από ένα ή δύο παιδιά έχουν αυξημένο έως και κατά 40% κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μυοκαρδίου στο μέλλον, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας, στο Μάντσεστερ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τις μητέρες με πέντε ή περισσότερα παιδιά.

Η κύηση και ο τοκετός γενικά είναι γνωστό ότι επιβαρύνουν την καρδιά. Επιπρόσθετα, το άγχος της ανατροφής ενός παιδιού, πόσω μάλλον πολλών παιδιών, περιορίζει τον χρόνο που διαθέτει μια μητέρα στον εαυτό της.

Συνεπώς είναι λογικό για μια μητέρα που έχει πέντε ή περισσότερα παιδιά να αυξάνεται κατά 30% ο κίνδυνος καρδιακής νόσου (βασική αιτία εμφράγματος μυοκαρδίου), 25% ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, συγκριτικά με γυναίκες που μεγαλώνουν ένα ή δύο παιδιά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού αξιολόγησαν στοιχεία για πάνω από 8.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ, 45-64 ετών.

Ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν στο ιστορικό απώλειας κυήματος, λόγω αποβολής ή άλλων παραγόντων, και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο συσχετισμός αυτός ενδεχομένως να αντανακλά υποκείμενα προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής της κύησης, όπως επίσης καρδιακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή: in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X