Πανελλήνιες: Πώς επιδρά η ζέστη στην επίδοση των μαθητών στις εξετάσεις;

Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν… απειλητικά και το άγχος γονέων και μαθητών έχει… χτυπήσει κόκκινο! Πυρετώδεις επαναλήψεις, αϋπνίες και αρκετή ένταση σε πολλά σπίτια υποψηφίων. Ωστόσο, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση. Αυτό είναι δυστυχώς η… ζέστη!

Νέα έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι η θερμοκρασία και  οι επιδόσεις των μαθητών είναι αντιστρόφως ανάλογες! Δηλαδή, όσο μεγαλώνει η θερμοκρασία στις τάξεις, τόσο χειροτερεύουν και οι βαθμοί των μαθητών στις εξετάσεις…

Και αν σκεφτούμε ότι φέτος το καλοκαίρι έχει αρχίσει ήδη από τον Μάιο, είναι σχεδόν μαθηματικά σίγουρο ότι θα κάνει ζέστη στις Πανελλήνιες…

Στοιχεία της έρευνας

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA) και Τζόρτζια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζόσουα Γκούντμαν της Σχολής Διακυβέρνησης Κένεντι του Χάρβαρντ, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις επιδόσεις περίπου δέκα εκατομμυρίων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάστημα 13 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, όταν οι μαθητές δίνουν εξετάσεις σε περίοδο καύσωνα, οι επιδόσεις τους πέφτουν κατά μέσο όρο (μολονότι μεμονωμένοι μαθητές μπορεί να μην επηρεασθούν). Όταν αντίθετα ο καιρός ψυχραίνει, οι βαθμοί ανεβαίνουν.

Η μελέτη με τίτλο «Ζέστη και Μάθηση» υπολογίζει ότι για κάθε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,55 βαθμούς Κελσίου υπάρχει μια πτώση της τάξης του 1% στις επιδόσεις. Η αρνητική επίπτωση αρχίζει να γίνεται αισθητή, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 21 βαθμούς Κελσίου. Η πτώση στην απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη μετά τους 32 βαθμούς Κελσίου και ακόμη πιο ορατή μετά τους 38 βαθμούς.

Η λύση που προτείνουν οι επιστήμονες;

Ποια είναι η λύση για να μην πέσει η επίδοση των παιδιών σας από την πολλή ζέστη;  Οι επιστήμονες συστήνουν τα κλιματιστικά! Η τοποθέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων κλιματιστικών όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στα σπίτια, θα βοηθήσει πολύ τη συγκέντρωση των μαθητών.

Ας ελπίσουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες για χάρη των μαθητών που βρίσκονται στη δοκιμασία των Πανελληνίων…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα