gunaika skeptiki agkaliazei andra

Η 31χρονη Χριστίνα ρωτά

Θέλω να κάνω οικογένεια με το σύντροφό μου που πάσχει από ψυχωσική συνδρομή. Πώς θα είναι η ζωή μας;

Αποφάσισα να σας γράψω για την προσωπική δυσκολία που αντιμετωπίζω, προκειμένου να με βοηθήσετε να βρω μία λύση. Από το 2015 έχω σχέση με τον σύντροφό μου, ο οποίος από το 2005 διαγνώστηκε με ψυχωτική συνδρομή. Από τότε παρακολουθείται από τον προσωπικό του ψυχίατρο και παράλληλα λαμβάνει της εξής φαρμακευτική αγωγή: το πρωί ABILIFY:15 mg και το βράδυ:SEROQUEL:700 mg.

Παλαιότερα,  έπαιρνε ημερησίως συνολικά 800 mg αλλά ο γιατρός σε συνεργασία με τον σύντροφό μου προέβησαν σε 100mg μείωση του SEROQUEL.  Παλαιότερα,  λάμβανε και 2 mg (0,5 το πρωί, 1 βράδυ και 0,5 το μεσημέρι) xanax, αλλά ο γιατρός του το έκοψε πριν 1,5 περίπου χρόνο.

Από τότε που ξεκίνησε η μείωση των φαρμάκων είναι πάρα πολύ καλύτερα και οι παρενέργειες έχουν αρχίσει να υποχωρούν αισθητά. Παλαιότερα, από την μεγάλη λήψη φαρμάκων είχε πάρα πολλές παρενέργειες και τα φάρμακα τον κρατούσαν σε καταστολή και φαινόταν κι ένιωθε ο ίδιος πάρα πολύ άσχημα.

Αρχικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω η σταδιακή μείωση των δύο φαρμάκων που λαμβάνει ο σύντροφός μου, σε συνεργασία φυσικά με τον προσωπικό του γιατρό, στην περίπτωση της πάθησης του σε ποιο χρονικό σημείο μπορεί να γίνει και ποια είναι τα κριτήρια που βοηθάνε τον γιατρό να προχωρήσει στη μείωση; Σε περίπτωση που ο σύντροφός μου καταφέρει και ακολουθήσει αυτή την σταδιακή μείωση ποσότητας των φαρμάκων, υπάρχει περίπτωση υποτροπής κάτω από στενάχωρες ή στρεσογόνες καταστάσεις; Και απλά επανέρχεται στην ψυχική του κατάσταση πριν την νόσο;

Επίσης, άμεσα θέλουμε να αποκτήσουμε μωράκι και να δημιουργήσουμε οικογένεια. Το μωρό μας πρόκειται τα γεννηθεί υγιές ή λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο σύντροφός μου υπάρχει πιθανότητα στην εφηβεία και το παιδί μας να παρουσιάσει κάτι παρόμοιο; Γιατί λένε ότι τέτοιου είδους παθήσεις είναι κληρονομικές.

Επιπλέον, ο σύντροφός μου δέχεται διαρκώς και μονίμως καταπίεση και ψυχολογικό πόλεμο από τους γονείς του για τα πάντα. Έχει χαθεί η ενότητα της οικογένειας τους. Οι γονείς του είναι μεγάλοι άνθρωποι και εκείνος μοναχοπαίδι, αλλά σε ό,τι κι αν θέλει να κάνει ή να δημιουργήσει για εμάς ή τη ζωή του, η πλευρά των γονιών του είναι πάντα αρνητική και επικριτική.  Δεν τον αφήνουν να κάνει όσα θέλει και ονειρεύεται ο ίδιος και προτάσσουν διαρκώς και μονίμως την οικονομική δυσχέρεια που έχουν για να τον βοηθήσουν, πράγμα που δεν  ισχύει. Στο παρελθόν αυτοί οι άνθρωποι που τυγχάνει να είναι γονείς του, του έχουν φερθεί πάρα πολύ βάναυσα, σκληρά, υποτιμητικά, απειλητικά με αμέτρητο εκφοβισμό,  μειονεκτικά καταπατώντας και μαυρίζοντας με κάθε τρόπο την ψυχή του και τα όνειρά του.

Ως και τώρα δηλαδή ένας τρίτος άνθρωπος εκτός οικογενείας διαπιστώνει ότι σίγουρα αυτοί οι γονείς δεν ήθελαν να κάνουν παιδί, αλλά τους προέκυψε. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιους, ας μου επιτραπεί ο όρος, χοντρόπετσους ανθρώπους και παρτάκηδες. Τον έχουν εκφοβίσει, του έχουν κόψει τα φτερά και ο σύντροφός μου δεν μπορεί ή δεν ξέρει πώς να διεκδικήσει τα θέλω του, πώς τα υπερασπιστεί τα θέλω του και πώς να βρει τον τρόπο να δημιουργήσει όλα όσα λαχταράει και θέλει για εμάς και τη ζωή του!

Σας παρακαλώ μπορείτε να μου προτείνετε τρόπους και μεθόδους να μπορέσω να βοηθήσω τον σύντροφό μου και ο ίδιος να βοηθηθεί με τις προτεινόμενες μεθόδους σας για να βγει από αυτή την ψυχοφθόρα, σκληρή, άδικη κατάσταση που βιώνει από τους δικούς του. Τον λατρεύω είναι η ζωή μου όλη και δεν θέλω να πάθει τίποτα χειρότερο από τους δικούς του. Αυτοί τον καταστρέφουν καθημερινά με κάθε τρόπο, ζουν μέσα από την ζωή του συντρόφου μου, διότι οι ίδιοι προσωπική ζωή και φιλικό περίγυρο δεν έχουν κι εγώ βιώνοντας και βλέποντας όλο αυτό φθείρομαι ψυχολογικά, ψυχικά και ματώνω εσωτερικά, καθώς νιώθω αμέτοχη μη μπορώντας να βοηθήσω τον σύντροφό μου με οποιονδήποτε τρόπο για να ελευθερωθεί από την προσωπική φυλακή που βιώνει από αυτούς!

Χίλια συγνώμη αν σας κούρασα μ’ αυτό το ολόκληρο κατεβατό που σας έγραψα, αλλά τώρα σας έγραψα όλα όσα με απασχολούν και νιώθω εσωτερικά καλύτερα. Όμως  παρ’ όλα αυτά θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας!

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Η δόση συντήρησης (ημερήσια δοσολογία) εξαρτάται από την πορεία της νόσου  και  συνήθως είναι μεταξύ των 150 mg και 800 mg. Βέβαια την αγωγή συμπληρώνουν και τα  15 mg του Abilify.  Το ηρεμιστικό, συνήθως, συνοδεύει για λίγο διάστημα την αγωγή και μετά διακόπτεται. Ασφαλώς, η ελάττωση της δοσολογίας μπορεί να μειώσει τις όποιες  παρενέργειες,  αλλά πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή γιατί ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος υποτροπών.  Η ταχύτητα μείωσης εξατομικεύεται αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης αν παρουσιαστεί αναζωπύρωση των συμπτωμάτων. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το αν και πότε μπορεί να εμφανιστεί ένα νέο επεισόδιο.  Κάθε περίπτωση έχει τη δική της πορεία.

Όσο περισσότερα επεισόδια έχουν υπάρξει στο παρελθόν και σημαντικής  βαρύτητας τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος νέων υποτροπών. Με κάθε επεισόδιο χάνεται ένα μέρος από τη λειτουργική ικανότητα του ασθενή και για αυτό είναι πολύ σημαντική η συνεχιζόμενη φαρμακευτική προφύλαξη.

Η πιθανότητα εκδήλωσης ψυχωσικού συνδρόμου σε ένα παιδί του οποίου ο γονιός νοσεί είναι 10%, σε σχέση με το 1% που αφορά στα άτομα του γενικού πληθυσμού. Η πιθανότητα αυτή δεν αφορά στην μετάδοση της νόσου αλλά στην κληρονομική ευπάθεια  απέναντι στη νόσο.

Το θέμα της σχέσης του συντρόφου σας με τους γονείς του είναι πολύπλοκο και δεν είναι εύκολο να  σας δώσει κανείς κατεύθυνση, χωρίς να γνωρίζει άμεσα όλες τις λεπτομέρειες . Συνήθως σε μια δυσλειτουργική σχέση έχουν μερίδιο και οι δύο πλευρές! Είναι πολύ απλό να αποδίδουμε όλη την ευθύνη στους «χειριστικούς» γονείς αλλά πρέπει να εξετάσουμε και τα δικαιώματα που τους έχει παραχωρήσει ο ίδιος ο σύντροφός σας και γιατί δεν έχει θέση τα όριά του, τόσα χρόνια!…

Σας εύχομαι να βρείτε την άκρη και να πάνε όλα καλά!

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X