Ελληνικό χρέος και προαπαιτούμενα στο επίκεντρο του EuroWorking Group

Οι εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και η υποδόση του 1 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ατζέντα του EuroWorking Group (EWG), το οποίο κατ’ εξαίρεση θα συνεδριάσει την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 στο Παρίσι.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Ενημέρωση θα κάνουν για το θέμα αυτό και οι θεσμοί.

Λόγω της σπουδαιότητάς του, το ελληνικό θέμα δεν θα συζητηθεί μόνο σε επίπεδο Ευρωομάδας αλλά θα εξεταστεί σε δεύτερη συνάντηση που θα γίνει στην ίδια πόλη, σε χρόνο παράλληλο με το EWG, χωρίς την ελληνική πλευρά και είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε Washington Group για να μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση και δεν υποχωρεί από τις προτάσεις του, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει μια νέα περίοδο χάριτος (επιμήκυνση) για τα δάνεια των 130 δισ. από το δεύτερο πρόγραμμα του EFSF.

Ο χρόνος αποπληρωμής αυτών των δανείων ξεκινά το 2023 και ολοκληρώνεται το 2056 και σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, θα μπορούσε να υπάρξει μια παράταση έως και 5 έτη, αντί 10 που ζητά το ΔΝΤ.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμφωνούν σε επιμήκυνση 8 ετών που θα διαμορφώσει το χάρτη αποπληρωμής από το 2031 έως το 2064.

Το EWG θα εξετάσει και τη δόση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται από την τρίτη αξιολόγηση και αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, υποβάλλοντας στη συνέχεια σχετική εισήγηση προς τον ESM και εφόσον είναι θετική που είναι και το πιο πιθανό το Ταμείο θα ανάψει το πράσινο φως για την αποδέσμευσή της.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για να ληφθεί η πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε επιστολή του στους υπουργούς Οικομικών της Ευρωζώνης.

«Πραγματοποιήσαμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία θα υλοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που είναι απαραίτητη (to the extent necessary), υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Έχουμε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος», σημειώνεται στην επιστολή Σεντένο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί αναβολής της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου, τονίζοντας πως δεν υπήρξε ποτέ απόφαση έκδοσης.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα