Σεξ και κατάθλιψη: Μειώνουν την ερωτική διάθεση τα αντικαταθλιπτικά;

Μια από τις «μάστιγες» της εποχής μας είναι και η κατάθλιψη. Οικονομική κρίση, καθημερινό άγχος, δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία είναι κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν συντελέσει τα μέγιστα στην έντονη εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Στην χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την γιγάντωση της κρίσης, τα συμπτώματα κατάθλιψης έχουν αυξηθεί με πολλούς ανθρώπους να στρέφονται στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς είναι η σεξουαλική ζωή στην κατάθλιψη; Κι αυτό, καθώς κατά τα άλλα ο άνθρωπος σε κατάθλιψη, άνδρας ή γυναίκα, δεν παύει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός με ορμές και ανάγκες.

Επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάποιες περιπτώσεις τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική σου διάθεση, ανάλογα με τις ουσίες που περιέχουν. Ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της σεροτονίνης, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ερωτική σου διάθεση, καθώς ρίχνουν παράλληλα τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, ουσιών που ουσιαστικά είναι αρμόδιες για την διάθεση που έχουμε να κάνουμε σεξ. Και πάλι, όμως, υπάρχουν αντικαταθλιπτικά που λόγω των χημικών που περιέχουν μπορούν να αυξήσουν την ερωτική σου διάθεση.

Είναι για πάντα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πιθανώς μειωμένη ερωτική σου διάθεση δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά πρόκειται για κάτι παροδικό. Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρατηρήσει ότι κάποιοι ασθενείς τους είδαν βελτίωση στην ερωτική τους ζωή γιατί μειώθηκε η κατάθλιψή τους, χάρη στη λήψη αντικαταθλιπτικών.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο; Άνδρες ή γυναίκες;

Η μειωμένη ερωτική διάθεση λόγω της λήψης αντικαταθλιπτικών παρατηρείται κυρίως στους άνδρες, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Μάλιστα, όπως τονίζουν, σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της συγκεκριμένης παρενέργειας, οι άνδρες μπαίνουν στο πειρασμό να σταματήσουν τα φάρμακά τους, αν και οι ειδικοί δεν το συστήνουν.

Άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο;

Πολλές φορές, ο παράγοντας που επηρεάζει την ερωτική σου ζωή αρνητικά δεν είναι η λήψη αντικαταθλιπτικών. Όμως επειδή τυχαίνει να σου συμβαίνει σε περίοδο που τα παίρνεις, τότε είναι συνηθισμένο φαινόμενο η κατάσταση αυτή να χρεώνεται στα αντικαταθλιπτικά. Όμως, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κι άλλοι παράγοντες όπως μπορεί να είναι οι καταχρήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικά), η ηλικία κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον παίρνεις αντικαταθλιπτικά και παρατηρείς αλλαγή στην ερωτική σου διάθεση, προς το χειρότερο, καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον ειδικό που σε παρακολουθεί, ώστε να σου προτείνει σχετικές λύσεις.

Με πληροφορίες από huffingtonpost.com

Σχετικά άρθρα