Ημι-χορτοφαγία: Η νέα διατροφική τάση που κάνει πάταγο!

Εάν μέχρι σήμερα είχες υπόψη σου τις έννοιες χορτοφαγία, veganism και άλλες ονομασίες συνδεόμενες με διατροφικές τάσεις και ρεύματα, ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για την ημι-χορτοφαγία, τη νέα διατροφική… μόδα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, αποκτώντας καθημερινά ολοένα και περισσότερους φίλους ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων!

Τι είναι η ημι-χορτοφαγία

Πρόκειται για την μείωση στην κατανάλωση του κρέατος, χωρίς όμως να το καταργεί εντελώς, όπως συμβαίνει στην χορτοφαγία και στο βιγκανισμό (veganism). Σημαντική σημείωση: Οι ημι-χορτοφάγοι ΔΕΝ κατατάσσονται στην κατηγορία των χορτοφάγων.

Πέραση στις νέες ηλικίες

Σύμφωνα με μια πανευρωπαϊκή έρευνα που έγινε πρόσφατα, το 50% των συμμετεχόντων στο ηλικιακό πεδίο 18-24 και το 42% στις ηλικίες 25-34 δηλώνουν φίλοι της ημι-χορτοφαγίας. Μάλιστα, οι ημι-χορτοφάγοι δηλώνουν ότι έχουν στραφεί προς την τάση αυτή για να βελτιώσουν την υγεία τους ή να διατηρήσουν την καλή τους σωματική κατάσταση.

Παράλληλα, πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι μαζί με την ημι-χορτοφαγία ξεκίνησαν κάποιας μορφής σωματική δραστηριότητα, ενώ το 20% από αυτούς έκοψαν το τσιγάρο.

3 βασικές αρχές της ημι-χορτοφαγίας

Βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά

Τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν ίνες οι οποίες βοηθούν στην αποβολή του λίπους και των τοξινών. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου.

Αναφορικά με τα λαχανικά, τα καταναλώνεις στο μεσημεριανό ή το βραδινό, είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο γεύμα, συνήθως ωμά ώστε να μην χάνουν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν αλλά και να μην ερεθίζουν το έντερό σου.

Τα φρούτα, επειδή περιέχουν φυσική ζάχαρη, πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά σε αναλογία 100-150 γραμμαρίων, ανάλογα με το φρούτο της επιλογής σου, σε δύο μερίδες, τόσο στο πρωινό όσο και στο κυρίως γεύμα. Καλό είναι να προτιμάς εποχιακά φρούτα και αυτά που ταιριάζουν στις γευστικές σου προτιμήσεις.

Προσλαμβάνεις την πρωτεΐνη από δημητριακά και όσπρια

Ρεβίθια, φακές κλπ. είναι ιδανικές πηγές πρωτεΐνης, καθώς και τα δημητριακά, αλλά και οι σπόροι (ρύζι, φαγόπυρο, κινόα κλπ.). Επειδή, όμως, εκτός από τη σόγια και την κινόα, όλες αυτές οι πηγές δεν παρέχουν όλα τα αμινοξέα (πρωτεϊνικά συστατικά) απαραίτητα για το σώμα, είναι απαραίτητο να καταναλώνεις σιτηρά και όσπρια μέσα στην ίδια μέρα για να καλύψεις τις ανάγκες του.

Στο ένα από τα δύο γεύματα, πρέπει να καταναλώνεις 150 γραμμάρια (μαγειρεμένο βάρος) μείγμα οσπρίων και δημητριακών (ρύζι και φακές, ρεβιθιά και σιμιγδάλι). Στο άλλο γεύμα, καλό είναι να προτιμάς 50 έως 100 γραμμάρια σόγιας, φύκια ή κινόα (μαγειρεμένο βάρος). Συνδυάζεις πάντα με λαχανικά.

Ο ημι-χορτοφάγος τρώει ψάρι και κρέας όποτε θέλει

Αναφορικά με την κατανάλωση ψαριού και κρέατος, ο ημι-χορτοφάγος μπορεί να τα καταναλώσει όποτε θέλει. Ποσοτικά, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα καταναλώνει ψάρι και μια φορά την εβδομάδα κρέας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να προσλάβεις εκείνα τα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να διασφαλίσεις την σωστή λειτουργία του οργανισμού σου.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι πριν ξεκινήσεις τη δίαιτα αυτή να συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου, ώστε να σε κατευθύνουν αρμοδίως.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα