Πανελλήνιες: Οδηγός… επιβίωσης για παιδιά και γονείς!

Άρχισαν σήμερα οι Πανελλήνιες! Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη μέχρι τώρα ζωή του παιδιού σου, που θα του ανοίξει την πόρτα για το μέλλον του. Άγχος, πίεση, ξενύχτια, νεύρα, τάσεις βουλιμίας ή ανορεξίας, αυτά είναι μερικά από τα… συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει. Και μαζί του κι εσείς! Αγχώνεστε για τα αποτελέσματα και… ενδεχομένως άθελά σας του μεταδίδετε το άγχος σας!

Πώς θα… επιβιώσει το έφηβο παιδί σας αυτήν την περίοδο; Ποιος ο -σπουδαίος- δικός σας ρόλος στη στήριξή του; Όσο και να μην το εκφράζει, αυτές τις μέρες να ξέρετε ότι σας έχει πολλή ανάγκη πάντως!

Παρακάτω θα βρείτε σημαντικές οδηγίες για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας αυτή τη δύσκολη περίοδο:

Τονίστε τα θετικά του στοιχεία

Όταν διαβάζει ή κάνει επανάληψη, μην του τονίζετε συνεχώς τα λάθη που κάνει (αν κάνει φυσικά). Να σχολιάζετε όλα τα σωστά και να φέρνετε με πλάγιο και διπλωματικό τρόπο τις αδυναμίες του, ώστε να του αναπτερώνετε το ηθικό! Μετά την κάθε εξέταση, δεν χρειάζεται να πρήζετε το παιδί σας πώς έγραψε! Να του μεταδίδετε θετική ενέργεια! Και φυσικά όλον αυτόν τον καιρό να του τονίζετε: αφού έχεις προετοιμαστεί τόσο καλά όλον αυτόν τον καιρό, είναι σίγουρο ότι θα φανεί στην απόδοσή σου στις εξετάσεις!

Να γιορτάζετε τις επιτυχίες του

Αν έρθει και σας πει ότι πήγε τέλεια σήμερα, φροντίστε να το γιορτάσετε! Όχι με πάρτι και καλεσμένους κλπ! Αυτά στο τέλος των Πανελληνίων. Φτιάξτε (ή αγοράστε) ένα γλυκάκι, πείτε του πολλά πολλά συγχαρητήρια, μοιραστείτε το νέο με τους αγαπημένους σας ανθρώπους! Η όλη στάση σας θα δώσει στο παιδί σας χαρά και θα του ανεβάσει την αυτοπεποίθηση!

Πάντα να επιβραβεύετε την προσπάθειά του και όχι το ταλέντο του

Ό,τι αποτέλεσμα και να έχει η σημερινή δοκιμασία αλλά και οι επόμενες που ακολουθούν, εσείς πρέπει να τονίζετε στο παιδί σας πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που έχει κάνει! Τα λόγια που χρησιμοποιείτε να στοχεύουν να το πείσουν να συνεχίσει με το ίδιο πείσμα και την ίδια όρεξη να διαβάζει και να αποδίδει στα επόμενα μαθήματα. Είναι άλλο να του πείτε “Μπράβο έχεις ταλέντο στα μαθηματικά!” κι άλλο να του πεις “Είδες που με την σκληρή προσπάθεια καταφέρνεις τα πάντα;”. Η δεύτερη ατάκα είναι πιο δυνατή και του δίνει ώθηση να προσπαθήσει περαιτέρω και για τα υπόλοιπα! Άλλωστε δεν μπορεί να έχει ταλέντο σε όλα τα μαθήματα!

Μιλήστε του πολύ, ακόμα και για άσχετα!

Η θετική ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη συγκεκριμένη περίοδο… Κι αν το παιδί σας είναι πολύ αγχωμένο και δε σας μιλάει, δεν ξέρει τι έχει γράψει και φοβάται την… αποτυχία, ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός! Αντί να του προσφέρετε άγχος και να το πιέζεις περαιτέρω, μίλα του! Προσπαθήστε  να το κάνετε να ανοιχτεί παραπάνω και μίλα του ακόμα και για άσχετα θέματα για να… σπάσεις τον πάγο! Είναι η σειρά σας να κάνετε… τους γελωτοποιούς αυτόν τον καιρό για να διατηρείτε ένα θετικό κλίμα για το παιδί σας! Με μέτρο πάντα, εννοείται!

Ενός λεπτού… αγκαλιά

Η αγκαλιά είναι μια εκδήλωση τρυφερότητας που όλοι εκτιμούν λίγο πολύ, ακόμα και αν δεν το δείχνουν ή δεν το ζητούν! Αν δείτε ότι το παιδί σας είναι πιεσμένο, μια αγκαλιά θα είναι… σωτήρια!

Καλή επιτυχία, καλά αποτελέσματα και… καλά κουράγια!!!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από www.netdoctor.co.uk

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θέλω να ξαναδώσω Πανελλήνιες αλλά φοβάμαι μήπως αποτύχω πάλι…

Εξετάσεις: 7+1 tips για να βοηθήσετε το παιδί σας να γράψει τέλεια!

Εξετάσεις: Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γράψουν καλά;

Πανελλήνιες 2019: Ξεκινούν οι εξετάσεις – Ποιοι δίνουν πρώτοι

Πανελλήνιες: Ο… δεκάλογος της σίγουρης επιτυχίας σου!

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα