Παστάκι με μους γιαούρτι και φράουλες

Προετοιμασία – παρασκευή: 45΄, Αναμονή: 6 ώρες

Υλικά (για 10 κομμάτια)

Για τη βάση

50 γρ. αμύγδαλα λευκά

10 μπισκότα τύπου Oreo

80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

Για την κρέμα

40 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

8 γρ. ζελατίνη σε φύλλα

450 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

5 γρ. απόσταγμα βανίλιας

130 γρ. ζάχαρη άχνη

220 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά

Για το στήσιμο και τη διακόσμηση

φρέσκες φράουλες

200 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά

40 γρ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Βάση

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε τα μπισκότα και τα χτυπάμε λίγο, ώστε να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια, αλλά όχι σκόνη. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθούν.

Ντύνουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με λαδόκολλα και ακουμπάμε πάνω τους 5 τσέρκια με διάμετρο 6 εκ. Μοιράζουμε μέσα το μείγμα με τα μπισκότα και το πατάμε προς τα κάτω για να φτιάξουμε βάσεις πάχους 1,5 εκ. Βάζουμε τα τσέρκια στο ψυγείο.

Κρέμα

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό να μαλακώσει. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, φροντίζοντας όμως να μη βράσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη, αφού τη στύψουμε με τα χέρια να στραγγίξει. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζελατίνη και αφήνουμε μέχρι να έρθει το μείγμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ μαζί με τη βανίλια και από πάνω κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ). Προσθέτουμε το γάλα με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πάλι. Τέλος, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και την ενσωματώνουμε και αυτή στο μείγμα.

Συναρμολόγηση

Βγάζουμε τα τσέρκια από το ψυγείο. Κόβουμε μερικές από τις φράουλες σε φέτες και τις βάζουμε να ακουμπούν όρθιες στις βάσεις (να ακουμπούν τα τσέρκια στα τοιχώματα). Φροντίζουμε να είναι σχετικά μικρές οι φράουλες και να φτάνουν στο ύψος μέχρι τη μέση του σκεύους.

Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ και γεμίζουμε τα τσέρκια μέχρι πάνω. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε τα γλυκά στο ψυγείο για 6 ώρες.

Οταν πρόκειται να σερβίρουμε, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί. Ξεφορμάρουμε τα γλυκά και στολίζουμε την κορυφή του καθενός με μια ροζέτα σαντιγί και δύο μπαστουνάκια φράουλας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα