Kate Spade: Ο θάνατος ενός fashion icon – Η κατάθλιψη, τα προβλήματα με το σύζυγό της, και ο φόρος αίματος του κοινωνικού στίγματος

«Μπι, πάντα σε αγαπούσα. Αυτό δεν είναι δικό σου λάθος. Ρώτησε τον μπαμπά». Με αυτές τις λίγες λέξεις σε ένα κομμάτι χαρτί η διάσημη σχεδιάστρια Kate Spade αποχαιρέτησε για πάντα την αγαπημένη της κόρη, Frances Beatrix Spade. Χρησιμοποιώντας ένα από τα μαντήλια της ως θηλιά, η Spade έβαλε τέλος στη ζωή της το πρωί της Τρίτης, στις 5 Ιουνίου.

Η ψυχρή ανακοίνωση των αμερικανικών Αρχών ανέφερε: «Νεκρή βρέθηκε στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη η 55χρονη Αμερικανή σχεδιάστρια μόδας, Kate Spade. Ο θάνατος της οφείλεται σε αυτοκτονία. Η Spade βρέθηκε στη κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της χωρίς τις αισθήσεις της και δεν αντιδρούσε σε κανένα ερέθισμα».

Το άψυχο αυτό σώμα ανήκε στην ίδια γυναίκα που πριν από λίγες ημέρες δήλωνε σε συνέντευξή της ότι είναι ευτυχισμένη. Ανήκε στην ίδια γυναίκα που το προηγούμενο βράδυ δειπνούσε μαζί με τον πατέρα της, Frank Brosnahan,  και του μιλούσε με ενθουσιασμό για το ταξίδι που σχεδίαζε να κάνει μαζί με την κόρη της στην Καλιφόρνια.

«Να βλέπεις πάντα την θετική πλευρά της ζωής». Αυτή ήταν η συμβουλή της προς τις γυναίκες την ακολουθούσαν. «Κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και δώσε έμφαση σε όλα τα θετικά της εικόνας σου. Αν έχεις για παράδειγμα πολύ αδύνατους αστραγάλους, φόρα πιο συχνά cropped ή capris παντελόνια».

kate spade_Twitter @Anjelicablairr
Twitter @Anjelicablairr

Ο καθένας μπορούσε να υποθέσει ότι πίσω από τις τσάντες με τα ζωηρά και έντονα χρώματα, υπήρχε μία σχεδιάστρια με μία λαμπερή, χαρούμενη, πολύχρωμη και υγιή καθημερινότητα. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που η είδηση του θανάτου της διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση.

Αλλά σας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ξεκίνησε από το Μιζούρι και κατέκτησε τη Νέα Υόρκη

Η Katherine Noel Brosnahan, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1962. Ήταν ένα από τα 6 αδέλφια της οικογένειας Brosnahan, μίας Ιρλανδικής καθολικής οικογένειας της μεσαίας τάξης από το Κάνσας. Ο πατέρας της έχει κατασκευαστική εταιρεία, και η μητέρα της, Mullen, δούλευε ως κτηματομεσίτρια. Αν και οι γονείς της χώρισαν το 1972, η οικογένεια της έμεινε δεμένη όπως ανέφερε ο πατέρας της. Η μητέρα της είχε πεθάνει το 2010.

kate spade_Twitter @CBSNews
Twitter @CBSNews

Από πολύ νωρίς η Spade είχε δείξει την αγάπη της για τη μόδα. «Στα 5 της δοκίμαζε τα παπούτσια της μητέρας της», ανέφερε ο πατέρας της. Η νεαρή Katherine φορούσε καπέλα και κάλτσες με φανταχτερά χρώματα για να δώσει λάμψη στη μουντή στολή που φορούσε ως μαθήτρια της Ακαδημίας της Αγίας Τερέζας, ενός καθολικού λυκείου θηλέων. Σαν κοπέλα έψαχνε με μανία στα μαγαζιά με vintage ρούχα για να βρει τα κομμάτια που θα την έκαναν να ξεχωρίζει. Το στυλ της θα μπορούσε να περάσει στη Νέα Υόρκη, αλλά το Κάνσας τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξή της το 2016: «Μπορεί να φορούσα ένα παλτό  leopard με ένα παντελόνι cigarette. Στο Κάνσας, έμοιαζα πολύ περίεργη».

Μετά το λύκειο, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, για να τη βγάλει ο δρόμος της αργότερα στο στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Εκεί έμελλε να συναντήσει τον άντρα της ζωής της, τον Andy Spade, με τον οποίο ήταν συνάδελφοι στο ίδιο κατάστημα ρούχων.

Το ζευγάρι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, μετά το κολέγιο, όπου η Spade εργάστηκε αρκετά χρόνια στο περιοδικό Mademoiselle. Εκεί αντιλήφθηκε ότι η αγορά παρουσιάζει έλλειψη σε πολυτελή αξεσουάρ σε προσιτές τιμές και βρήκε μια ιδέα για να καλύψει το κενό αυτό. Ρίσκαρε, αλλά η κατάληξη τη δικαίωσε!

Η Kate και ο σύζυγός της ίδρυσαν το 1993 την εταιρεία Kate Spade Handbags. Τρία χρόνια αργότερα, άνοιξαν την πρώτη τους μπουτίκ στο Σόχο. Το 1999 πούλησαν ένα μερίδιο  της φίρμας στη Neiman Marcus έναντι 33,6 εκ. δολαρίων. Το 2006, η Neiman εξαγόρασε ολόκληρη την εταιρεία έναντι 59 εκ δολαρίων. Ωστόσο, το 2017 η αξία της εταιρείας θα έφτανε τα 2,4 εκ. δολάρια, πόσο έναντι του οποίου πουλήθηκε στην εταιρεία Coach Inc.

kate spade brand Editorial credit hafizi Shutterstock
Editorial credit hafizi Shutterstock

Παρότι, το ζευγάρι έλειπε από τον χορό των δισεκατομμυρίων, αυτό δεν έδειξε να τους πτοεί. “Κερδίσαμε περισσότερα χρήματα απ’ όσα θα μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ στη ζωή μας”, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Andy Spade.

kate spade store_Editorial credit Sorbis Shutterstock.com
Editorial credit Sorbis Shutterstock.com

Το 2007 η Spade αποσύρθηκε από το χώρο της μόδας για να αφοσιωθεί στην ανατροφή της κόρης της. Ωστόσο, το 2016 αποφάσισε ότι ήταν καιρός να επιστρέψει στη δουλειά, που αγάπησε τόσο πολύ, και να νιώσει πάλι τη συγκίνηση που αισθανόταν όταν νεαρές κοπέλες τις εκμυστηρεύονταν ότι με τα πρώτα χρήματα που κέρδιζαν από τη δουλειά τους αγόραζαν μία δικής της τσάντα.

Kate Spade store_Editorial credit Sorbis Shutterstock.com_2
Editorial credit Sorbis Shutterstock.com_2

Ίσως αυτό να ήταν ένα από τα λάθη που καθόρισαν τη μετέπειτα τραγική της πορεία.

Η Spade ίδρυσε μία νέα εταιρεία την Frances Valentine, καθώς μετά την πώληση της προηγούμενης εταιρείας δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί πια το όνομά της για εμπορικούς σκοπούς.

Ο πατέρας της εξομολογείται: «Είχα  προτρέψει την κόρη μου να αφήσει τη μόδα, λέγοντάς της ότι έχει βγάλει ήδη αρκετά χρήματα για να ζήσει ευτυχισμένα και χωρίς άγχος. Δεν ήθελέ όμως. Της άρασε αυτή η δουλειά».

«Ήταν πάντα ένα πολύ ευαίσθητο κοριτσάκι και αισθάνθηκα ότι το άγχος  και η πίεση αυτής της δουλειάς θα μπορούσε να την μετατρέψει σε ένα άτομα μανιακό και καταθλιπτικό, αυτό που τελικά έγινε» ανέφερε σε συνέντευξή της η μεγαλύτερη αδελφή της Spade, Reta Saffo.

Οι προσωπικοί της δαίμονες και ο φόρος αίματος του κοινωνικού στίγματος

«Η αυτοκτονία της Spade την Τρίτη στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη ήταν αναμενόμενο για μένα», ανέφερε η αδελφή της, Reta, η οποία τόνισε ότι όλη η οικογένειά της είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία, δυστυχώς, να σταθεί στο πλευρό της.

kate spade_Twitter @Billboard
Twitter @Billboard

«Είχα φτάσει τόσο κοντά στο να την πείσω να μπει σε κλινική για να δεχτεί την θεραπεία που χρειαζόταν. Πρόκειται για το ίδιο μέρος στο οποίο είχε νοσηλευτεί και η Catherine Zeta-Jones για τη διπολική της διαταραχή. Είχα μιλήσει μαζί τους, χωρίς να τους πω ποιος ακριβώς ήταν ο ασθενής. Δέχθηκαν να έρθουν στη Νέα Υόρκη για να μιλήσουν μαζί της. Ήταν έτοιμη να πάει. Της είχα πει μάλιστα ότι θα πήγαινα και εγώ μαζί της σαν ασθενής και της άρεσε αυτή η ιδέα. Ήμασταν τόσο κοντά στο κοντά στο να αρχίσει να πακετάρει της βαλίτσες της, αλλά εν τέλει “κέρδισε” η εικόνα της “happy-go-lucky Kate Spade”. Ανησυχούσε πολύ για το τι θα έλεγαν οι άλλοι για την ίδια, έτσι διάλεξε να προστατεύσει την εικόνα τη δική της και της εταιρείας” εξομολογήθηκε η κ. Saffo.

«Ρώτα τον μπαμπά»…

Ο σύζυγός της Spade, Andy, μιλώντας την προηγούμενη Τετάρτη αποκάλυψε ότι η σύζυγός του υπέφερε από βαριάς μορφής κατάθλιψη και ότι τους τελευταίους 10 μήνες ζούσαν χωριστά. Παρ’ όλα αυτά, όπως ο ίδιος είπε, δεν σκόπευαν να πάρουν διαζύγιο, αν και οι κρίσεις άγχους ήταν μέρος της ζωής της συζύγου από τις αρχές της σχέσης τους. Η ψυχική της υγεία επιδεινώθηκε όταν εκείνη ήταν 49 ετών. «Η Kate υπέφερε από κατάθλιψη και κρίσεις άγχους για πάρα πολλά χρόνια. Έψαχνε ενεργά για βοήθεια και βρισκόταν σε στενή συνεργασία με τους γιατρούς της, προκειμένου να καταστείλει αυτό που στοιχίζει τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Το βράδυ πριν το τέλος της είχαμε μιλήσει και ακουγόταν χαρούμενη. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ή κάποιο προειδοποιητικό σημάδι γι’ αυτό που τελικά έκανε. Ήταν ένα τεράστιο σοκ. Σίγουρα δεν ήταν εκείνη που το έκανε αυτό, αλλά οι προσωπικοί της δαίμονες με τους οποίους πάλευε χρόνια», δήλωσε ο ο ίδιος.

«Δεν βρισκόμασταν εν διαστάσει με τη νομική έννοια και ποτέ δεν είχαμε συζητήσει το παραμικρό για διαζύγιο. Ήμασταν καλοί φίλοι που προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τα προβλήματά μας με τον καλύτερο τρόπο που γνωρίζαμε. Ήμασταν μαζί για 35 χρόνια. Αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον πολύ και βαθιά και απλώς είχαμε αποφασίσει να κάνουμε ένα διάλειμμα», εξήγησε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, μια διαφορετική εκδοχή της κατάστασής της έδωσε ο μεγαλύτερος αδελφός της Spade, Earl Brosnahan, ο οποίος διατηρούσε τακτική επαφή μαζί της. Ο ίδιος θεωρεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της θλίψης της οφειλόταν στη διάσταση με τον σύζυγό της, παρά το ότι εξακολουθούσαν να δουλεύουν μαζί και να απολαμβάνουν ο ένας την παρουσία του άλλου.

Το τέλος πλησίαζε…

«Η Katy φαινόταν πολύ χαρούμενη το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Ήταν ο πιο αστείος άνθρωπος του κόσμου, όμως κάποιες φορές φαινόταν πολύ θλιμμένη», δήλωσε η στενή της συνεργάτιδα, Elyce Arons, προσθέτοντας ότι παρακολουθούσε την κατάσταση της φίλης της να επιδεινώνεται αργά, αλλά σταθερά. «Όταν συζητούσαμε γι’ αυτό και συζητούσαμε πολύ, η συζήτηση έκλεινε με εκείνην να γελάει. Πραγματικά πίστευε ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της, με τις δικές της δυνάμεις. Καμιά φορά όταν στις ειδήσεις ακούγαμε για την αυτοκτονία κάποιου διασήμου γύριζε και μου έλεγε: Ποτέ δεν θα έκανα κάτι τέτοιο! Ποτέ! Ποτέ!».

Ωστόσο, κάτι φαίνεται πως άλλαξε στο μυαλό της τον τελευταίο καιρό. Αυτό αποδεικνύει και μία από τις τελευταίες συζητήσεις με την αδελφή της Reta: «Ξέρω ότι μισείς τις κηδείες και στις περισσότερες δεν πηγαίνεις, αλλά τουλάχιστον στη δική μου θα ήθελα να έρθεις, σε παρακαλώ».

Η ίδια ήλπιζε μετά το θάνατό της οι άνθρωποι να τη θυμούνται όχι απλά ως μια πετυχημένη επαγγελματία, αλλά ως μια καλή φίλη. Τελικά, όλοι θα τη θυμόμαστε ως μία άτυχη γυναίκα που δεν κατάφερε να βρει την εσωτερική της γαλήνη. Ας γίνει η ιστορία της παράδειγμα για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Σχετικά άρθρα