Βύσμα στο αυτί: Πόσο επικίνδυνο είναι για το παιδί σου

Εάν έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή προς το χειρότερο στην ακοή του παιδιού ή σου διαμαρτύρεται για πόνο ή δυσφορία στο αυτί, τότε κατά πάσα πιθανότητα υπεύθυνο είναι κάποιο βύσμα στο αυτί του.

Τι είναι το βύσμα από κερί;

Πρόκειται για κερί που συσσωρεύεται στο αυτί και συγκεκριμένα στον ακουστικό πόρο. Ως γνωστό, το αυτί παράγει από φυσικού του κερί, το οποίο είναι χρήσιμο καθώς συμβάλλει στην φυσική λίπανση της ακουστικής οδού του αυτιού, προστατεύοντάς το παράλληλα από μικρόβια αλλά και τις βρωμιές που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και μπορεί να εισβάλλουν στο αυτί.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες κεριού, τις οποίες συνήθως δεν καθαρίζεις σωστά ή δεν καθαρίζεις επαρκώς, οπότε δημιουργείται βύσμα μέσα στο αυτί που δεν επιτρέπει στο παιδί να ακούει. Συνήθως, τα παιδιά που συναντούν μια τέτοια περίπτωση έχουν την αίσθηση του βουλωμένου αυτιού, χωρίς όμως να πονάνε.

 

Η βασική αιτία για το βουλωμένο από βύσμα αυτί είναι το καθάρισμα του αυτιού με τη μπατονέτα. Κι αυτό γιατί ο γονιός χωρίς να το κάνει επίτηδες σπρώχνει ουσιαστικά το κερί προς το εσωτερικό του αυτιού με αποτέλεσμα όταν αυτό συγκεντρωθεί σε μεγάλη ποσότητα, το αυτί να βουλώνει.

Επίσης, μην ξεχνάς ότι βάζοντας την μπατονέτα βαθιά μέσα στο αυτί πληγώνεις το ακουστικό τύμπανο, που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ακοή.

Πώς να καθαρίσεις τα αυτιά του παιδιού

Για να καθαρίσεις τα αυτιά του παιδιού σου, μην χρησιμοποιείς ΠΟΤΕ μπατονέτα. Αντίθετα, χρησιμοποίησε είτε μια βρεγμένη πετσέτα είτε χαρτί υγείας ή κουζίνας, περνώντας τη μύτη τους στις αρχές του ανοίγματος στο αυτί. Με κυκλικές κινήσεις προσπαθείς να μαζέψεις το κερί που συγκεντρώνεται στο σημείο εκείνο, χωρίς όμως να μπαίνεις στον ακουστικό πόρο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν πάντως συμβεί αυτό και βουλώσει το αυτί του παιδιού με βύσμα από κερί μην ανησυχείς για πιθανές μολύνσεις κλπ. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας καθαρισμός, φυσικά με επίσκεψη σε ΩΡΛ, ο οποίος με το κατάλληλο μηχάνημα εφαρμόζει μια μέθοδο αναρρόφησης του κεριού από τον ακουστικό πόρο του αυτιού.

Πηγή: e-sante.fr

Σχετικά άρθρα