Θάνος Μικρούτσικος: Το πάθος του για τη μουσική και τη ζωή, οι 3 γάμοι, τα 4 παιδιά του και η άνιση μάχη με τον καρκίνο

Από τη ζωή έφυγε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος καθώς υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Εκεί νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Τη Δευτέρα (30/12) θα τελεστεί η κηδεία του. Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ύστερα από «μάχη» με τον καρκίνο. Όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της, η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα τελεστεί στις 14.30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Πότε θα γίνει η κηδεία

Η σορός θα εκτίθεται από τις 10.30 π.μ. στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακάλεσε να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας (GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 – Τράπεζα Πειραιώς).

Πριν από μερικά χρόνια, ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο στο συκώτι. Ξεκίνησε τη θεραπεία αλλά η κατάσταση ήταν δύσκολη, καθώς έχει κάνει ήδη μετάσταση στα οστά. Ο ίδιος ωστόσο, μοιράστηκε το πρόβλημά του με τον κόσμο και είχε δηλώσει ότι θα παλέψει μέχρι τέλους.

Η ευχή του για τις γιορτές

«Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ.. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες», είχε δημοσιεύσει στο Facebook.

Τα συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Πλήθος κόσμου έσπευσε να δώσει συλλυπητήρια μετά τη δυσάρεστη είδηση. «Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη, όσο έρχεται σε μιαν εποχή, κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του», σχολίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο ίδιο κλίμα και με αντίστοιχες ανακοινώσεις κινήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, το ΚΚΕ και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.

Γεννήθηκε στην Πάτρα

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία , αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού συνθέτοντας εκατοντάδες τραγούδια σε κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες

Έχει ηχογραφήσει δεκάδες LP και Cd συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos – Emi, Agora, Lyra, HMV, κ.α. Έχει γράψει μουσική για 100 περίπου θεατρικά έργα, 15 παραγωγές του αρχαίου δράματος (Επίδαυρος – Ηρώδειο) και 16 παραγωγές στο εξωτερικό (Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία κ.α).

Έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στον χώρο του μουσικού θεάτρου, ενώ οι συναυλίες του είναι εκατοντάδες. Μάλιστα, πριν από ένα χρόνο περίπου, το καλοκαίρι του 2018, πραγματοποίησε τη δεύτερη συναυλία του στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη.

«Όσοι περπάτησαν μαζί του»

Εκεί τον συνόδευσαν μεγάλοι καλλιτέχνες, όσοι δηλαδή ερμήνευσαν τα τραγούδια του, όπως ο Χρήστος Θηβαίος, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Νταλάρας. Ο τίτλος της συναυλίας του ήταν «Όσοι περπάτησαν μαζί μου» και αναφέρεται τόσο στους ερμηνευτές όσο και στον κόσμο που τόσα χρόνια τον ακολουθούσε στις συναυλίες του και πήγαινε να τον ακούσει.

Και όπως δήλωνε με κάθε αφορμή, ήταν αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους με τον καρκίνο και να τον νικήσει, όσο περνούσε από τις δικές του δυνάμεις. Και προσπάθησε. Μέχρι το τέλος προσπάθησε. «Όσο μου περνάει από το χέρι μου, θα δυσκολέψω τον καρκίνο. Θα του αλλάξω τον αδόξαστο. Με τη βοήθεια της Ιατρικής, θα παίξουμε το παιχνίδι μέχρι τέρμα», είχε προτάξει.

https://www.youtube.com/watch?v=JcISjI1VFIc&t=2026s

Η πρώτη επαφή με το πιάνο

Και σε όλο αυτό «σύμμαχός» του η μουσική αφού φαίνεται να την είχε στο αίμα του, να κυλάει στις φλέβες του και να μεταδίδεται στον τρόπο που παίζει πιάνο. Η πρώτη επαφή με το πιάνο ήταν μοιραία για τον Θάνο Μικρούτσικο. Έγινε σε ηλικία μόλις 4 ετών και, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στη lifo, «την αίσθηση ενός ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και τώρα την αισθάνομαι».

Από τότε άρχιζε να παίζει καθημερινά πιάνο. Ήταν κάτι που του έφτιαχνε τη διάθεση.  «Μη φανταστείτε ότι ήμουν κάνα παιδί περίεργο, αφού την επομένη, το απόγευμα, ήμουν στην πλατεία και έπαιζα ποδόσφαιρο, όπως επίσης και ο πρώτος που άγγιξα το χέρι μιας κοπέλας», έχει δηλώσει στην ίδια συνέντευξη.

Διετέλεσε και Υπουργός Πολιτισμού

Και λόγω της έντονης μουσικής του παιδείας και ζωής, διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου αν και έχει κατηγορηθεί για αυτό καθώς ήταν φύσει αριστερός. Σε όσους τον κατηγόρησαν για μεταπήδηση από το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι πάντα διαφωνούσε σε αρκετά πράγματα με το ΚΚΕ και δεν μπορούσε να μην τα εκφράσει.

Για αυτό άλλωστε και τον διέγραψαν. Φυσικά μετά την υπουργοποίησή του, που κράτησε δύο χρόνια, είχε αρνηθεί κάθε άλλη ενασχόληση με την πολιτική, καθώς ήθελε να αφιερώνεται απερίσπαστος στη μουσική του. Πάντως, ήταν ένας άνθρωπος που είχε πάθος για τη μουσική και για τη ζωή, ένα πάθος που τον έσπρωχνε να ζει την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία.

Έκανε 3 γάμους και έχει 4 παιδιά

Οπότε και η σχέση του με το άλλο φύλο διαπνεόταν από αυτό το πάθος με αποτέλεσμα να έχει κάνει 3 γάμους έχοντας αποκτήσει 4 παιδιά. Η τελευταία του σύζυγος είναι η Μαρία Παπαγιάννη, που την παντρεύτηκε το 1996.

«Πολύ μεγάλη χαρά στη ζωή μου, μού δίνει η οικογένειά μου: η γυναίκα μου, η Μαρία Παπαγιάννη η οποία είναι μια πολύ σπουδαία σύντροφος και επίσης και πολύ σπουδαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, τα τέσσερα παιδιά μου, οι μεγάλες κόρες μου η Σεσίλ και η Κωνσταντίνα, η Αλεξάνδρα και ο Στέργιος».

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σωτήρης Χατζάκης: Ο… Μπαζίλ Ζαχάρωφ από το «Κόκκινο Ποτάμι» αποκαλύπτεται – Το παρασκήνιο της απομάκρυνσής του από το Εθνικό Θέατρο, το μεγάλο λάθος της ζωής του και η όμορφη σχέση του με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Σοφία Κοκοσαλάκη: Η «χρυσή» σχεδιάστρια μόδας που δεν… μένει πια εδώ, η γυναίκα που «ύμνησε» την Ελλάδα με τις δημιουργίες της και η μητέρα που λάτρευε την οικογένειά της

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ο ξαφνικός θάνατος που συγκλόνισε – Η καταγγελία ότι υπήρχαν ελπίδες, τα αντάρτικα τραγούδια και η τελευταία συναυλία που έδωσε 

Takis: Ο αυτοδίδακτος γλύπτης που… έπεσε από τα πλούτη στη φτώχια – Τα παιδικά χρόνια που σημαδεύτηκαν από την καταστροφή και η… επανάσταση μέσω της τέχνης του

Κώστας Ευριπιώτης: Ο… σμηνίτης πάλεψε με τον καρκίνο αλλά έχασε – Ήταν ο «παίδαρος» της Ρίτας Σακελλαρίου που βρήκε παρηγοριά στον Θεό

Σχετικά άρθρα