Με θυμώνει το κόλλημα του συντρόφου μου με τα social media. Πώς να το διαχειριστώ;

Εδώ και 1 χρόνο έχω μια πολύ όμορφη σχέση με έναν άντρα 14χρονια μεγαλύτερο μου. Η διαφορά ηλικίας δεν με απασχολεί, καθώς μέσα σε αυτή τη σχέση νιώθω ολοκληρωμένη και πλήρης, κάτι που είναι αμοιβαίο αφού μου δείχνει την αγάπη του καθημερινά και με πράξεις. Το θέμα που με απασχολεί και με προβληματίζει είναι ότι ο φίλος μου έχει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης και θέλει να ανεβάζει φωτογραφίες.

Το τριήμερο που πήγαμε διακοπές ανέβαζε από μια φωτογραφία τη μέρα πράγμα που με εκνεύριζε παρά πολύ. Τοπία έβγαζε, όχι εμάς. Εδώ θέλω να σημειώσω πως για ένα περίπου 6μηνο το είχε κλειστό γιατί στην αρχή της σχέσης του είχα ζητήσει να το διαγράψει, γιατί ασχολιόταν πολύ και γιατί γενικά έχει πολλές φίλες και έκανε σχόλια σε φωτογραφίες. Όχι με τρόπο να με κάνει να ζηλέψω ή να την πέσει σε κάποια κοπέλα, αλλά όλα αυτά δεν μου άρεσαν και το ‘χε διαγράψει προκειμένου να είμαι εγώ ήσυχη.

Τώρα, όμως, που το άνοιξε μετά από καιρό, μονός του μου έδωσε τους κωδικούς του για να είμαι ήρεμη. Δεν μου έχει δώσει κανένα δικαίωμα. Συγκατοικούμε κιόλας και είμαστε πολύ αγαπημένοι. Σκεφτόμαστε και για γάμο. Ενώ, όμως, προσπαθώ να μην εκνευρίζομαι που ανεβάζει φώτο, κάθε φορά που βλέπω ότι ανεβάζει κάτι δεν ελέγχω το στόμα μου με αποτέλεσμα να μαλώνουμε και να μου λέει ότι γκρινιάζω χωρίς λόγο, ότι μαλώνουμε για κάτι που εμένα δεν με επηρεάζει και ότι δεν κάνει κάτι που εμένα με ρίχνει ή με παραμελεί. Λέει επίσης ότι του στερώ την ελευθέρια του.

Έτσι,  του έχω μιλήσει και ήρεμα, έχει δει ότι στενοχωριέμαι, ότι με επηρεάζει άλλα το τελευταίο διάστημα προβάλλει μεγάλη αντίσταση και δείχνει ότι τον έχω κουράσει με αυτό το θέμα. Όταν το πρωτοάνοιξε πριν ένα μήνα περίπου, πάλι μια το έκλεινε μια το άνοιγε γιατί γκρίνιαζα.

Εν κατακλείδι, ενώ από τη μια νιώθω ότι είμαι υπερβολική, από την άλλη τσαντίζομαι όταν ανεβάζει και δίνει άξια σε εικονικούς φίλους (φίλους πραγματικούς έχει λίγους για να βγει να ξεσκάσει). Τέλος, επειδή εγώ έχω φύγει από την πόλη μου για να είμαι μαζί του, είναι λες και θέλω να κάνει αυτά που του λέω για να είμαι ικανοποιημένη και για να εξισορροπηθεί κάπως η δίκη μου απόφαση να αλλάξω τη ζωή μου. Δεν θέλω να τον χάσω από τη ζωή μου, άλλα νιώθω πως γίνομαι απαιτητική, κακομαθημένη, ότι τον ελέγχω και τον κουράζω.

Είμαι όμως απαιτητική, γιατί δεν θέλω να κάνω οικογένεια με έναν άνθρωπο που θέλει να δείχνει στους άλλους, στους ασήμαντους άλλους τι κάνει. Όμως πέρα απ’ αυτό, είμαστε πολύ καλά μεταξύ μας. Μήπως δίνω μεγάλη άξια; Όλα αυτά του τα έχω πει, άλλα μοιάζει σαν να βαριέται να ακούσει πάλι τα ιδία. Εσείς τι λέτε;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος, Μίρκα Πλέσσα:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και σίγουρα έχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Σαν κάθε πτυχή της ζωής μας έτσι κι αυτά μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για το πως βιώνουμε τις σχέσεις μας και τι μας συμβαίνει. Φαίνεται λοιπόν αρχικά κάποια ζητήματα που αντιμετωπίζετε στη σχέση σας να αντικατοπτρίζονται μέσα από αυτό το κομμάτι των social media.

Είναι μια καλή ευκαιρία λοιπόν, να εξετάσετε θέματα εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση καθώς φαίνεται να σας ενοχλεί η επικοινωνία που μπορεί να έχει μέσα από αυτά ο σύντροφός σας, έτσι ώστε να έχετε ως τώρα την ανάγκη να ελέγχετε τη χρήση που θα κάνει.

Είναι λογικό και από τη μεριά του να νιώθει ανελευθερία, καθώς με αυτόν τον τρόπο αισθάνεται ότι παραβιάζονται προσωπικά του δεδομένα. Από την πλευρά σας είναι σημαντικό να σεβαστείτε την ανάγκη του να κάνει τα πράγματα που του αρέσουν χωρίς να παρεμβαίνετε (μπορεί να τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη φωτογραφία) και να ανησυχήσετε αν η ενασχόληση αυτή φτάνει στα όρια της εξάρτησης και της υπερβολής. Από την άλλη, μέσα από αυτή σας τη δυσαρέσκεια δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να δείτε τι σας προβληματίζει πίσω από αυτό.

Όπως είπατε μέρος όσων νιώθετε και κάνετε σχετίζεται με τη δυσκολία σας που έχετε αφήσει πίσω την πόλη και την προηγούμενη ζωή σας. Η δυσκολία αυτή είναι απολύτως κατανοητή. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε αυτή πιο άμεσα χωρίς να τη διοχετεύετε μέσα από άλλα ζητήματα καθώς έτσι δε θα βρείτε την ισορροπία που χρειάζεστε.

Με εκτίμηση,

Μίρκα Πλέσσα

Ψυχολόγος Msc και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

www.mirkaplessa.com

Δαιδάλου 16, Ηλιούπολη, Αθήνα

6977745989

Σχετικά άρθρα