Μαγειρέψτε για τους αγαπημένους σας και νιώστε καλά

Στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς χρόνο να μαγειρέψει. Έτσι, το μαγείρεμα μοιάζει πολλές φορές με αγγαρεία και ωθεί τους ανθρώπους να αναζητούν τρόπους και συνταγές που θα τους βγάλουν όσο το δυνατόν συντομότερα από τον μπελά. Για το λόγο αυτό βλέπουμε να κάνουν θραύση τα σχεδόν έτοιμα γεύματα και οι γρήγορες συνταγές.

Ωστόσο, μία γρήγορη συνταγή με ελάχιστα υλικά μπορεί να βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου, αλλά μπορεί να αφήσει να χαθούν η πραγματική έμπνευση αλλά και τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όταν μαγειρεύουμε, ειδικά για άλλους ανθρώπους, μπορούμε να νιώσουμε πλήρεις και ευτυχισμένοι, γεγονός που θα μας κάνει να σκεφτούμε ξανά το ενδεχόμενο να μπούμε μέσα στην κουζίνα.

Το να μαγειρεύεις γα τους άλλους είναι μία αλτρουιστική πράξη, μα και κάτι περισσότερο

Το να προσφέρεις σε έναν άλλο άνθρωπο, όπως το να μαγειρέψεις γι’ αυτόν, είναι μία πράξη αλτρουισμού, που μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ευτυχισμένοι και να δημιουργήσουμε δεσμούς με τους άλλους.

«Υπάρχει μία πολύ θετική επίδραση στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ατόμου που μαγειρεύει για τους αγαπημένους του», εξηγεί η κοινωνιολόγος και εικαστική θεραπεύτρια, Julie Ohana, η οποία συνεχίζει: «Αυτό προκύπτει από το ότι το άτομο ασχολείται με κάτι στο οποίο είναι πραγματικά καλό».

Επιπλέον, όσον αφορά το μαγείρεμα υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία μας και αυτό είναι ότι ουσιαστικά«τρέφουμε» κάποιον άλλον, μία διαδικασία απαραίτητη για την επιβίωση του.Έτσι, το μαγείρεμα γίνεται μία πράξη φροντίδας προς τον άλλο, μία κίνηση που τον κρατάει ζωντανό.

Περαιτέρω, το να προσφέρεις τροφή σε κάποιον άλλο βοηθά στο χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης και οικειότητας , έννοιες που έχουν συνδεθεί με την ενίσχυση των αισθημάτων ευτυχίας, τη μείωση των περιστατικών κατάθλιψης αλλά και την ευζωία του ατόμου εν γένει.

Το μαγείρεμα δημιουργεί δεσμούς οικειότητας

Το να μαγειρεύετε για κάποιον, ακόμη κι αν εκείνος δεν είναι παρών, μπορεί σίγουρα να δημιουργήσει μία σχέση οικειότητας, αφού με αυτή σας την πράξη εκφράζετε την αγάπη  και τη φροντίδα σου προς το πρόσωπό του. Πρόκειται για μια πολύ προσωπική πράξη, που παρέχει στον άλλον κάτι που χρειάζεται και του δείχνει ότι μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη, την αγάπη και τη βοήθειά σας.

Η δημιουργία και η συντήρηση προσωπικών σχέσεων είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μιας υγιούς ζωής. όπως ακριβώς η τροφή και το νερό, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μια από τις θεμελιώδεις ανάγκες του ανθρώπου. Το να μαγειρέψετε για τους άλλους χτίζει και ενδυναμώνει αυτούς τους δεσμούς.

Το μαγείρεμα είναι μία μορφή αυτο-φροντίδας

Φυσικά, και το να μαγειρεύει κανείς φαγητό για τον εαυτό του και να αφιερώνει χρόνο σε αυτό είναι επίσης μία πολύ σημαντική και χρήσιμη κίνηση.

«Υπάρχει ένα στοιχείο αυτο-φροντίδας στο μαγείρεμα» αναφέρει η κλινική κοινωνική λειτουργός Nedra Shield. «Μαγειρεύοντας θρεπτικά και υγιεινά γεύματα για τον εαυτό σας, ή φαγητά που σας αρέσουν, στέλνετε το μήνυμα σε εσάς τους ίφιους ότι είστε σημαντικοί», συμπληρώνει η ίδια.

Έτσι, το μαγείρεμα μπορεί και με αυτή την έννοια να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Μαγειρέψτε και διαλογιστείτε…

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για τα οφέλη του διαλογισμού στη ζωή μας, τα οποία ξεκινούν από την ενίσχυση της αυτοσυγκέντρωσης και φτάνουν μέχρι και στη μείωση του στρες. Αν μαγειρεύετε λοιπόν με προσήλωση σε αυτό που κάνετε, τότε η δραστηριότητα αυτή μπορεί να προσλάβει μία θεραπευτική διάσταση. Και η αλήθεια είναι ότι το μαγείρεμα είναι μία από της δραστηριότητες που απαιτούν όλη σας την προσοχή, καθώς κάθε απόσπαση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Με πληροφορίες από το huffingtonpost.com

 

Σχετικά άρθρα