Μένοντας έγκυος έχασα όλες μου τις φίλες. Νιώθω τόση μοναξιά…

Πρόσφατα τελείωσα το σχολείο. Οι φίλες, που είχα, έφυγαν για σπουδές, ενώ εγώ έμεινα έγκυος και σήμερα έχω ένα παιδάκι ενός έτους. Το θέμα μου είναι ότι νιώθω μόνη μου… Ενώ είμαι πολύ καλά με τον άντρα μου και το παιδί μας, υπάρχουν στιγμές που νιώθω πως είμαι κενή, που νιώθω ότι είμαι μονή και θέλω να βάλω τα κλάματα.

Έχω από την πρώτη δημοτικού μια φίλη που έμεινε και αυτή τώρα έγκυος, αλλά δεν θέλει να οδηγεί για  να έρθει σπίτι μου. Επίσης, εγώ δεν έχω καταφέρει ακόμα να βγάλω το δίπλωμα μου με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πάω κάπου μόνη μου.

Υπάρχουν και άλλες κοπέλες που ξέρω, όμως όταν τους στέλνω μήνυμα να τους πω να πάμε βόλτα, δεν πάμε ποτέ. Νιώθω σαν να μην με θέλουν, σαν να γίνομαι βάρος. Τι κάνω λάθος; Γιατί δεν έχω φίλους; Μόνο στην ιδέα ότι δεν έχω να πάρω τηλέφωνο κάποιον να του πω να βγούμε με πιάνει κατάθλιψη. Τι  θα κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πολλές φορές οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας σηματοδοτούν και αλλαγές στον κύκλο των φίλων μας. Τελειώνοντας το σχολείο, όταν παντρευόμαστε, όταν ξεκινάμε μια νέα δουλειά, αλλά και όταν ξεκινάμε τη δική μας οικογένεια. Καμιά φορά, τα ενδιαφέροντα μας σταματούν να είναι τόσο κοινά και έτσι οι δρόμοι μας μοιραία χωρίζουν.

Συνήθως όμως, τη θέση των παλιών μας φίλων έρχονται να πάρουν νέοι, με τους οποίους έχουμε κοινά στοιχεία. Μια μαμά στον παιδικό σταθμό, ένας συνάδερφος, μία συγγενής του συζύγου. Η καινούργια σελίδα στη ζωή σου μπορεί να σου στερήσει κάποιους από τους παλιούς σου φίλους, αλλά να είσαι σίγουρη ότι θα σου φέρει νέους, οι οποίοι θα είναι και αλληλένδετοι με αυτή τη φάση της ζωής σου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φιλίες που κρατάνε στο χρόνο και αντέχουν τις αλλαγές στη ζωή μας. Σε σχέση με την παιδική σας φίλη, θα σας πρότεινα να μιλήσετε ανοιχτά μαζί της και να προσπαθήσετε να βρείτε μία μέση λύση. Έχετε αρκετά κοινά, και μπορείτε να στηρίξετε η μία την άλλη, δεδομένου ότι ζείτε παρόμοιες εμπειρίες.

Είναι πολύ λογικό να νιώθετε συναισθηματικά στριμωγμένη αυτό το διάστημα. Η μητρότητα, η μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή, οι αλλαγές στις ζωές των φίλων μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτά τα σημαντικά συμβάντα ένα-ένα, και συνήθως με κάποια χρονική απόσταση μεταξύ τους. Στη δική σου ζωή όμως, συνέβησαν όλα ταυτόχρονα σχεδόν. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί, και να νιώσει άνετα στο νέο του ρόλο.

Σου εύχομαι να νιώσεις σύντομα καλύτερα!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα