Ανακοινώθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ;

Υπογράφηκε και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έως αύριο θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό.

Με τα παραπάνω ολοκληρώνεται η δράση εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων, δράση που είχε συμφωνηθεί από το 2ο μνημόνιο το 2012.

Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής:

  •     Σε 2.122 μειώθηκαν.
  •     Σε 4.302 έμειναν σταθερές.
  •     Σε 3.792 αυξήθηκαν .

Πως προέκυψαν οι νέες αξίες

Οι εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών για τις νέες τιμές ζώνης που κατατέθηκαν μέχρι τις 22.3.2018 θεωρούνται έγκυρες και αξιόπιστες και από τη στατιστική επεξεργασία τους προκύπτει ο προσδιορισμός της «βέλτιστης εκτίμησης».

Οι εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών αξιολογήθηκαν ως προς τον κίνδυνο ή το βαθμό αβεβαιότητάς τους μέσω πληθυσμιακού συντελεστή μεταβλητότητας 25%. Στις περιπτώσεις που οι διαθέσιμες εκτιμήσεις δεν παρουσίασαν μεταβλητότητα πέραν του 25% τότε οδήγησαν στην εξαγωγή της νέας τιμής ζώνης. Στην περίπτωση όμως όπου η μεταβλητότητα των τιμών ξεπέρασε το 25% οι εκτιμήσεις βγήκαν με στάθμιση, ήτοι με μια «ομαλοποίηση-διόρθωση» του αριθμητικού μέσου λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των εκτιμήσεων

Αν η σταθμισμένη τιμή οδηγούσε σε υψηλή μεταβλητότητα, τότε η ζώνη παραπεμπόταν για υπολογισμό στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία με νέα στάθμιση -αντιπροσωπευτική και αξιόπιστη – έβγαζε την τιμή εκκίνησης λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία ομορότητας και ομοιότητας ζωνών και περιοχών, αξιολογώντας και αξιοποιώντας συγκριτικά στοιχεία από τις διαθέσιμες εκθέσεις εκτίμησης.

Έτσι, για καθεμία από τις 10.216 ζώνες του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων η Δευτεροβάθμια Επιτροπή υπέβαλλε τελική εισήγηση ως εξής:

Στην περίπτωση που η προτεινόμενη τιμή εκκίνησης ήταν σύμφωνη με τα στοιχεία επιβεβαίωσης του ιδιωτικού φορέα, η τελική εισήγηση ταυτιζόταν με την προτεινόμενη τιμή.

Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί μία εκτίμηση εκτός του εύρους των στοιχείων επιβεβαίωσης του ιδιωτικού φορέα, η τελική εισήγηση ταυτιζόταν με το άκρο του εύρους που ήταν πιο κοντά στην τιμή της μοναδικής διαθέσιμης εκτίμησης.

Στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί δύο ή περισσότερες εκτιμήσεις και ο μέσος όρος τους ήταν εκτός του εύρους των στοιχείων επιβεβαίωσης του ιδιωτικού φορέα, η τελική εισήγηση ταυτιζόταν με το άκρο του εύρους που ήταν πιο κοντά στο σταθμισμένο μέσο όρο των εκτιμήσεων.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Δευτεροβάθμια Επιτροπή έλαβε υπόψη της τα προαναφερόμενα στοιχεία ομορότητας και ομοιότητας ζωνών και περιοχών.

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ;

Τρεις μεγάλες αλλαγές προβλέπει η τροπολογία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και η οποία συνδέεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Η πρώτη αλλαγή προβλέπει την αύξηση του συμπληρωματικού φόρου κατά 50.000 ευρώ, η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τη διεύρυνση των ορίων του δεύτερου και του τρίτου κλιμακίου του φόρου και η Τρίτη αλλαγή με το χρόνο καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ. Με την προσαρμογή αυτή μικρομεσαίες περιουσίες θα επιβαρυνθούν λίγο παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, μεγάλη ανάσα στους μικροϊδιοκτήτες θα δώσει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό κάποιος που είχε σπίτι σε μια λαϊκή γειτονία και ένα οικόπεδο στο χωριό και αθροιστικά η αξία της περιουσίας του ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ δεν θα πληρώσει συμπληρωματικό φόρο.

Βασική αλλαγή που περιλαμβάνεται στην ίδια τροπολογία έχει να κάνει με την ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ. Αυτή θα πληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2019, αντί του Δεκεμβρίου 2018 και η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί το Σεπτέμβριο.

Ο λογαριασμός

Με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές και τις παραπάνω αλλαγές έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018.

Σύμφωνα με αυτήν μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων, αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%, ενώ ελάχιστη αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.

Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή του 2,3% του συνόλου και μόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα