Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει τελικά να κοιμόμαστε;

Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα σχετικά με τον ύπνο που… ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους ερευνητές είναι τελικά πόσος ύπνος μας είναι αρκετός για να ξεκουραστεί πλήρως ο οργανισμός και το σώμα μας.

Τελευταία έρευνα που μας έρχεται από τις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Penn State αναφέρει ότι ο ιδανικός χρόνος ύπνου είναι οι 8,5 ώρες! Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν μόνο το 90% του χρόνου που κοιμούνται στο κρεβάτι τους, άρα χρειάζεσαι ένα εξτρά μισάωρο εφόσον ο ύπνος σου διαρκεί 8 ώρες.

Όμως, οι ερευνητές δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά ανέλυσαν διεξοδικά τι συμβαίνει στον οργανισμό ανάλογα με τις ώρες που κοιμάσαι ή που δεν κοιμάσαι.

Ο ώρες: Η πλήρης έλλειψη ύπνου είναι κυριολεκτικά βασανιστήριο! Ύστερα από τρεις μέρες χωρίς καθόλου ύπνο, χάνεις παντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας, ενώ σώμα και εγκέφαλος σταματάνε να λειτουργούν, με το ενδεχόμενο του θανάτου να είναι πολύ πιθανό.

2 ώρες: Κανείς δεν μπορεί να αντέξει μόνο με 2 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Κι όμως πολλοί από εμάς καταλήγουμε μόνο με 2 ώρες ύπνου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Δεν συνιστάται, εκτός κι αν είναι ανάγκη.

4 ώρες: Συχνά θα ακούσεις κάποιους «πολυάσχολους» να λένε ότι τους φτάνουν 4 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, όπως για παράδειγμα ο Ντόναλντ Τραμπ. Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς μόνο με 4 ώρες ύπνου θα είσαι υπέρβαρη, με επιθετική συμπεριφορά, κακή κρίση και συχνές εναλλαγές στη διάθεσή σου.

mono-paidi-vrefos-mesimerianos-upnos

6 ώρες: Πλησιάζει το φυσιολογικό, όμως και πάλι δεν είναι αρκετό. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό συμβαίνει σε εργαζόμενους, οι οποίοι λόγω άγχους για τη δουλειά δεν μπορούν να κοιμηθούν παραπάνω και θεωρούν ότι οι 6 ώρες τους αρκούν.

8 ώρες: Μπορεί ο Μπιλ Γκέιτς να έλεγε ότι κοιμάται 7 ώρες, όμως και πάλι μια ώρα παραπάνω είναι απαραίτητη για να ξεκουραστούν πλήρως μυαλό και σώμα.

Τι ισχύει για τους εφήβους: Στη εφηβεία και όταν πρόκειται για μαθητές έρευνες έδειξαν ότι οι 10 ώρες ύπνου είναι ο ιδανικός χρόνος. Έτσι έχουν καλύτερη απόδοση στα μαθήματά τους και αρρωσταίνουν λιγότερο.

Με πληροφορίες από theguardian.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X