Οι εφιάλτες έχουν κάνει τον ύπνο μου μαρτύριο. Μήπως έχω κατάθλιψη;

Τους τελευταίους  μήνες, η διάθεση μου θα έλεγα ότι δεν είναι και στα καλύτερα της. Δηλαδή παρότι ήμουν πάντα ένας κλειστός άνθρωπος, ποτέ ξανά δεν είχα νιώσει έτσι. Εκεί που ήμουν ένα χαρούμενο άτομο, πλέον κάθε φορά που επιτέλους είμαι μόνη μου, μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα μου τα οποία δεν είναι και τα καλύτερα.

Με άλλα λόγια, νιώθω συνεχώς μια τεράστια θλίψη και ένα τεράστιο κενό, τα οποία δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχονται και τα οποία με αποσυντονίζουν και μου αποσπούν την προσοχή με αποτέλεσμα να μην μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα ουσιαστικά.

Επίσης, ενώ δεν έβλεπα όνειρα, πλέον βλέπω συνεχώς άσχημα όνειρα τα οποία κάνουν πολύ άσχημο τον ύπνο μου και ως επί το πλείστον άσχημες τις μέρες μου. Όλα αυτά προσπαθώ να μην τα δείχνω στους οικείους μου, κάτι που κάνει πιο δύσκολη την όλη κατάσταση.

Θα ήθελα να μάθω τι έχω και γιατί μου συμβαίνει αυτό.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Σκουρτέλη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αυτό που μου περιγράφετε με παραπέμπει σε συμπτωματολογία κατάθλιψης ή κάποιας συγγενούς αγχώδους διαταραχής, οι οποίες αμφότερες μπορεί να επηρεάσουν αντιληπτικές και γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η προσοχή, η αίσθηση συγκρότησης και λειτουργικότητας καθώς επίσης και τον ύπνο.

Είναι σημαντικό να εντοπίσετε εάν οι δυσκολίες ύπνου αφορούν πρώιμη αφύπνιση ή δυσκολία στο να σας πάρει ο ύπνος το βράδυ, καθώς αυτό είναι σημαντικό για τη διαφοροδιάγνωση. Η ύπαρξη εφιαλτών υποδηλώνει ένα διάχυτο και κατακλυσμιαίο άγχος, το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει αντικείμενο ψυχικής επεξεργασίας.

Θα σας συμβούλευα να εντοπίσετε πότε τοποθετείτε την έναρξη αυτών των δυσκολιών καθώς επίσης και την πιθανή ύπαρξη κάποιου ψυχοπιεστικού γεγονότος (ή επέτειο ψυχοπιεστικού γεγονότος) γύρω από την έναρξή τους.

Ανησυχητικό βρίσκω το ότι αναφέρετε ότι προσπαθείτε να κρύψετε τις δυσκολίες αυτές, παρά να τις μοιραστείτε με τους δικούς σας. Θα πρότεινα την αναζήτηση κάποιας ψυχοθεραπείας άμεσα, ενώ εάν οι δυσκολίες είναι τόσο έντονες που να επηρεάζουν την λειτουργικότητα σας ή/και τη χορήγηση κάποιας αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής από κάποιον ψυχίατρο.

Μαρίνα Σκουρτέλη CPsychol Specialising in Psychotherapy, DPsych, AFBPsS, HCPC Reg.

Σχετικά άρθρα