Όσα πρέπει να ξέρεις για την περίοδό σου και δεν τα έχεις ρωτήσει

Η περίοδος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη γυναικεία καθημερινότητα. Σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές, έστω και πρόσκαιρες, αποδεικνύουν ότι η περίοδος και γενικότερα ο κύκλος της γυναίκας είναι ένα θέμα για το οποίο οφείλεις να είσαι καλά ενημερωμένη.

Αυτός είναι και ο λόγος που παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την περίοδο, ώστε να είσαι σωστά ενημερωμένη και να μπορέσεις να προλάβεις καταστάσεις δυσάρεστες για την υγεία σου.

«Μπορεί να μείνω έγκυος στην περίοδο»;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες και αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν κάνεις ελεύθερο σεξ κατά την περίοδο είναι σχεδόν απίθανο. Όμως, εάν κι εφόσον οι «γόνιμες» μέρες σου είναι αμέσως μετά την περίοδο τότε μπορεί να μείνεις έγκυος διότι το σπέρμα έχει την ιδιότητα να «ζει» μέσα σου μερικές μέρες.

«Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω ταμπόν»;

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, εφόσον φοράς ταμπόν, θα πρέπει να το αλλάζεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάθε οχτώ ώρες ή και νωρίτερα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσεις παραπάνω, καθώς κινδυνεύεις να πάθεις τοξικό σοκ, που μπορεί να αποβεί μοιραίο!

«Μπορώ να παίρνω αντισυλληπτικά για να μην έχω περίοδο»;

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να μην πάρεις αντισυλληπτικά προκειμένου να αποφύγεις ή να ρυθμίσεις την περίοδό σου.

«Η περίοδος είναι το ξεκίνημα του εμμηνορρυσιακού κύκλου»;

Η πρώτη ημέρα της περιόδου σου είναι, επίσης, η πρώτη ημέρα του 28ήμερου εμμηνορροϊκού σου κύκλου. Αυτό διαρκεί περίπου τέσσερις έως οκτώ ημέρες και σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα, την 14η μέρα μια γυναίκα αρχίζει ωορρηξία (τότε είναι πιο πιθανό να μείνεις έγκυος). Από τη 15η  έως την 24η μέρα, το νέο ωάριο ξεκινάει να κατεβαίνει κάτω από τις σάλπιγγες στη μήτρα, όπου, εάν δεν γονιμοποιηθεί μέχρι την 28η ημέρα, διαλύεται και αφήνει το σώμα (μαζί με την ενσωματωμένη επένδυση της μήτρας). Στη συνέχεια επιστρέφεις στην πρώτη μέρα.

«Εάν δεν μου έρθει περίοδος είμαι έγκυος»;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για τους οποίος μπορεί να μην σου έρθει η περίοδος, χωρίς απαραίτητα να είσαι έγκυος. Απότομη απώλεια πολλών κιλών, υπερβολική άσκηση, άγχος, πρόβλημα με τον θυρεοειδή, πολυκυστικές ωοθήκες είναι μερικοί από αυτούς. Καλό, πάντως, θα είναι εφόσον δεν σου έρθει περίοδος και είσαι ενεργή σεξουαλικά να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης.

«Μπορεί να έχω ίδιο κύκλο με την κολλητή μου»;

Μολονότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σύμφωνα με σχετικές έρευνες μπορεί δύο γυναίκες που κάνουν στενή παρέας και περνούν αρκετό χρόνο της ημέρας μαζί, τελικά να έχουν και τον ίδιο κύκλο! Αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην παραγωγή των φερομόνων, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που βρίσκονται αρκετά κοντά τείνουν να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, κάνουν την ίδια γυμναστική ή περνάνε το ίδιο τον ελεύθερο χρόνο τους.

«Είναι φυσιολογικό να πονάω»;

Κάποιες κράμπες που μπορεί να έχεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σου είναι φυσιολογικό να υπάρχουν λόγω των προσταγλανδινών, των ουσιών δηλαδή που απελευθερώνει ο οργανισμός σου σαν αντίδραση. Εάν πάλι παρατηρήσεις μεγάλους πόνους τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα