Δεν αντέχω λεπτό μακριά του. Πρώτη φορά νιώθω έτσι και τρομάζω.

Έχω σχέση γύρω στους 9μιση μήνες. Είμαστε πολύ αγαπημένοι και ερωτευμένοι σαν ζευγάρι. Εκείνος έχει δική του καφετέρια στο χωριό κι εγώ το τελευταίο διάστημα έμενα εκεί και δουλεύαμε μαζί.

Αυτό τον καιρό, λόγω πρακτικής έχω επιστρέψει στο σπίτι μου. Μένω σε μία πόλη, σε απόσταση 40 λεπτών με το αυτοκίνητο από το χωριό. Είχαμε πει ότι θα μετακομίσουμε στην πόλη σιγά-σιγά  και ότι θα πηγαίνει το μαγαζί 2-3 φορές την εβδομάδα για να επιβλέπει.

Μου είπε ότι κάποιες μέρες μπορεί να κοιμάται στο πατρικό του στο χωριό. Δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα να μένει εκεί, απλά εκείνες τις μέρες που μένει στο πατρικό του μου λείπει πάρα πολύ. Συνέχεια και πραγματικά πολύ. Δεν ξέρω τι έχω πάθει και δεν μπορώ να αντέξω καθόλου την απόσταση μεταξύ μας.

Πιο παλιά, είχα μία σχέση 5 χρόνων και ποτέ δεν είχα νιώσει το ίδιο πράγμα. Μήπως φταίει που μέναμε τους 7 από τους 9 μήνες μαζί; Δεν μπορώ να το διαχειριστώ, ενώ ξέρω ότι ακούγεται υπερβολική η αντίδραση. Τι μπορώ να  κάνω;

Να σημειώσω πως του χρόνου σχεδιάζουμε να παντρευτούμε. Εκείνος είναι 25 και το θέλει από την  αρχή. Μου έχει πει ο ίδιος ότι δεν έχει ξανανιώσει έτσι.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είστε ένα νέο κορίτσι, σε μία σχέση που βρίσκεται στον πρώτο καιρό της. Περάσατε ένα μεγάλο διάστημα της σχέσης αυτής συγκατοικώντας με το σύντροφο σας. Απ’ ότι καταλαβαίνω, είστε πολύ καλά με το σύντροφο σας, αγαπημένοι, με σεβασμό και αλληλο-εκτίμηση.

Η κάθε σχέση είναι μοναδική και ξεχωριστή. Το πως νιώθουμε για κάποιον σύντροφο είναι πολύ διαφορετικό από το πως νιώθουμε για τον επόμενο. Μην περιμένετε τα συναισθήματα σας να είναι έστω  και παρόμοια για τον κάθε σύντροφο σας. Το ότι δεν σας έλειπε ο προηγούμενος σύντροφος, δεν αποτελεί λόγο για να σας γεμίζει με ανησυχία για τα τωρινά σας συναισθήματα. Μπορεί να μην είχατε ζήσει μακριά ο ένας από τον άλλον τόσο νωρίς στη σχέση ή μπορεί να μην είχατε ζήσει μαζί και να μην είχατε συνηθίσει την παρουσία του.

Εκτός και αν υπάρχει κάτι που δεν αναφέρετε, τότε δεν μπορώ να καταλάβω τη βάση του προβληματισμού σας. Για παράδειγμα, νιώθετε ανασφάλεια όταν δεν είστε μαζί; Μήπως είναι ζήλια; Ίσως νιώθετε άβολα με το πόσο έντονα δεμένη είστε μαζί του; Σας δίνω λίγα παραδείγματα, χωρίς να θεωρώ ότι κάποιο ισχύει για εσάς, με αποκλειστικό στόχο να σας βάλω να σκεφτείτε τι μπορεί να σας προβληματίζει. Αν δεν υπάρχει κάτι βαθύτερο που να σας ανησυχεί, τότε θα σας πρότεινα να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να ζήσει τη σχέση με όλα τα συναισθήματα που σας προκαλεί.

Με εκτίμηση,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα