Εμμηνόπαυση: Πώς τα επίπεδα των οιστρογόνων επηρεάζουν το σωματικό βάρος;

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι το να πάρουν κιλά γίνεται ευκολότερο, ενώ η απώλεια βάρους είναι μια πιο… περίπλοκη υπόθεση.

Το συνηθισμένο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν τα επίπεδα των οιστρογόνων της γυναίκας, παίζουν κάποιο ρόλο στο ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανό. Κι αυτό γιατί ορισμένες μορφές οιστρογόνων σχετίζονται με το πώς το σώμα ελέγχει την πρόσληψη κιλών.

Έτσι, οποιαδήποτε αλλαγή στο επίπεδο τους μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος. Τα οιστρογόνα, που παράγονται κυρίως από τις ωοθήκες, είναι μία από τις δύο κύριες γυναικείες ορμόνες. Παίζει σημαντικό ρόλο στην έναρξη της εφηβείας και στον εμμηνορροϊκό κύκλο και ελέγχει διάφορες βασικές λειτουργίες όπως η χοληστερόλη, η υγεία των οστών, η εγκεφαλική προστασία και η σταθεροποίηση της διάθεσης. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την πτώση στην παραγωγή των ορμονών αυτών είναι η εμμηνόπαυση, όπου μια συγκεκριμένη μορφή οιστρογόνου που ονομάζεται οιστραδιόλη μειώνεται. Αυτή η ορμόνη βοηθά και συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Αιτίες και αντιμετώπιση

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν απώλεια σε μυϊκή μάζα και γίνονται λιγότερο δραστήριες, κάτι που σημαίνει ότι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ανεβάζουν τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους της γυναίκας. Σύμφωνα με τους ειδικούς η λύση είναι η άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Δραστηριότητες όπως jogging, περπάτημα, κολύμπι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την αύξηση της οστικής μάζας.

Εκτός, όμως, από την εμμηνόπαυση υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα των οιστρογόνων στη γυναίκα μειώνονται. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νευρική ανορεξία είναι μερικοί από τους λόγους για πεσμένα επίπεδα οιστρογόνων.

Τα συμπτώματα είναι επίπονη σεξουαλική επαφή, μειωμένη ερωτική διάθεση, πονοκέφαλοι και ξηρό δέρμα.

Καλό θα είναι εάν παρατηρήσεις τέτοια συμπτώματα να κάνεις και εξέταση αίματος, ώστε ο γιατρός σου ανάλογα με τα αποτελέσματα να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα