Σκοπιανό: Στον ΠτΔ ο Αλέξης Τσίπρας – Όλα δείχνουν συμφωνία με την πΓΔΜ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:30 η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ. κατά την οποία προέκυψε κατ΄ αρχήν συμφωνία για το ονοματολογικό.  Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αμέσως μετά το τέλος των ενημερώσεων  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις προς τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να συναντηθούν στις Πρέσπες στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου να κλείσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το ενδεχόμενο συζήτησης για το ονοματολογικό στη Βουλή την Παρασκευή, εφόσον, φυσικά, «κλειδώσει» η συμφωνία. Η συζήτηση θα είναι ενημερωτική και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ψηφοφορία.

Αναβρασμός στην πΓΔΜ

Την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρές εσωτερικές πιέσεις.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών δηλώσεών του, ο κ. Ζάεφ έστειλε «μήνυμα» στον πρόεδρο της χώρας αλλά και την αντιπολίτευση σχετικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα του ονόματος.

«Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να είναι προσεκτικοί στις ανακοινώσεις που εκδίδουν και να βοηθήσουν τους πολίτες να εκφραστούν στο δημοψήφισμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ -που είχε απασφαλίσει και πριν από λίγο καιρό για το erga omnes- άσκησε έντονη κριτική στον Ζάεφ, λέγοντας ότι τόσο σημαντικά ζητήματα δεν «λύνονται τηλεφωνικώς».

«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό, δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» τονίζει η ανακοίνωση του γραφείου του Ιβάνοφ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό Telma.

Ο Ζάεφ τόνιζε χτες ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό σε δημοψήφισμα θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό.

Απαντώντας στο σχόλιο αυτό, ο Ιβάνοφ επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο Ζάεφ προχωρά σε εικασίες.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα