Ασβαγκάντα: Το φυσικό αντικαταθλιπτικό που «απογειώνει» τη σεξουαλική σου ζωή

Εάν η ονομασία «ασβαγκάντα» (ή ashwagandha) δεν σου έλεγε κάτι μέχρι σήμερα, μάλλον ήρθε η ώρα να το μάθεις γιατί τα οφέλη του είναι πολλά και σημαντικά για την σωματική, ψυχική αλλά και τη σεξουαλική υγεία του ανθρώπου.

Το ασβαγκάντα είναι ένα βότανο προσαρμογής ηλικιας… 2.500 χρόνων, ιδιαίτερα δημοφιλές στην ιατρική της Αγιουβέρδα, τη λεγόμενη αρχαία ιατρική της Ινδίας, όπου απαντάται πολύ συχνά. Εδώ να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να πούμε ότι με τον όρο βότανα προσαρμογής αναφερόμαστε σε μια μοναδική κατηγορία θεραπευτικών φυτών που συμβάλλουν στην ισορροπία, την αποκατάσταση και την προστασία του οργανισμού. Γενικότερα, βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επίδραση ή στρεσογόνο παράγοντα ομαλοποιώντας τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Το ασβαγκάντα ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό και εκτιμάται κυρίως για την ιδιότητά του να ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, προστατεύει το νευρικό σύστημα, καταπολεμά το στρες και την κατάθλιψη και έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Στην Ινδία, το ασβαγκάντα (ashwagandha) είναι γνωστό και ως «δύναμη του επιβήτορα», επειδή παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μετά από ασθένεια αλλά και λόγω της ενίσχυσης της σεξουαλικής διάθεσης, κυρίως στον άνδρα. Έχει επίσης αναφερθεί ως «ινδικό ginseng», λόγω της ικανότητάς του να ενισχύει την αντοχή.

Όμως, τα πολλά οφέλη του ασβαγκάντα (ashwagandha) δεν σταματούν εκεί. Αυτό το ισχυρό βότανο έχει δείξει απίστευτα αποτελέσματα για τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες και την εξισορρόπηση των θυρεοειδικών ορμονών. Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί για διαταραχές της διάθεσης και για την πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών.

Η ρίζα και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους και είναι έντονη η παρουσία των αλογονολίδων, μιας ομάδας στεροειδών λακτονών, που συμβάλλουν στα οφέλη της υγείας που προσφέρει το συγκεκριμένο βοτάνο.

Η κυριολεκτική έννοια της λέξης ashwagandha είναι η «μυρωδιά του αλόγου» επειδή οι φρέσκες ρίζες του βοτάνου λέγεται ότι μυρίζουν σαν άλογο και σύμφωνα με την αρχαία ινδική ιατρική, όταν κάποιος καταναλώνει το ασβαγκάντα ashwagandha, μπορείτε να αναπτύξετε τη δύναμη και τη ζωτικότητα ενός αλόγου. Παράλληλα, έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Συνολικά τα οφέλη του ασβαγκάντα (ashwagandha) είναι τα εξής:

  • Βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς
  • Απαλλάσσει από την κόπωση
  • Καταπολεμά το άγχος και το στρες
  • Καταπολεμά την κατάθλιψη
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου
  • Βοηθά στη μάχη κατά του καρκίνου
  • Μειώνει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνει τη μνήμη
  • Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αυξάνει την αντοχή
    Ενισχύει τη μυϊκή δύναμη
  • Βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή και τη γονιμότητα

Με πληροφορίες από draxe.com

Σχετικά άρθρα