Πότε το Cybersex γίνεται σεξουαλική εξάρτηση; Ποια τα ύποπτα συμπτώματα;

Πριν  από μερικά χρόνια η έννοια του διαδικτυακού σεξ ήταν παντελώς άγνωστη.  Σήμερα όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα private chat rooms φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι χρήστες επιλέγουν τη διαδικτυακή επικοινωνία και επαφή μέσω του internet.

Γράφει η Ψυχολόγος ΜSc Μαρία Λαΐου

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που στρέφουν τόσους χρήστες στο διαδικτυακό σεξ;

Τα κίνητρα του Cybersex

  1. To Cybersex εντείνει την αυτο-διέγερση: Οι χρήστες μπορούν να έχουν μια νέα ερωτική εμπειρία κάθε φορά που συνδέονται, είτε ψάχνουν για νέες πορνογραφικές εικόνες, είτε αναζητούν γνωριμία με νέους Cyber Lovers σε chatrooms ενηλίκων.
  2. To Cybersex παρέχει άμεση ικανοποίηση: Για να επιτευχθεί μια νέα γνωριμία χρειάζονται ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, ενώ το Cybersex χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά!
  3. To Cybersex λειτουργεί σαν εκτόνωση του στρες και της έντασης:  Οι χρήστες στρέφονται στην ικανοποίηση των φαντασιώσεων τους και ανακουφίζονται από το άγχος και το στρες.
  4. To Cybersex ομαλοποιεί τις σεξουαλικές φαντασιώσεις: Παρόλο που το σεξ είναι μια βασική ανάγκη της ανθρώπινης  ύπαρξης, σπάνια συζητείται ανοιχτά. Η μυστικοπάθεια γύρω από το θέμα «Σεξ» ξεκινάει συνήθως από την οικογένεια, που το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ταμπού». Το Cybersex  μπορεί να παράσχει ένα ασφαλές φόρουμ όπου οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις δίχως να κριθούν.
  5. To Cybersex  επιβεβαιώνει τον χρήστη: Πολλά άτομα αισθάνονται ανασφάλεια σχετικά με τη φυσική τους εμφάνιση. Τα πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ εντείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Το Cyber Sex  παρέχει την έγκριση και την επιβεβαίωση, καθώς δεν επικρατεί το πρότυπο μιας ιδανικής φιγούρας.
  6. To Cybersex ανακουφίζει το άγχος επίδοσης: Η επιβεβαίωση που προκύπτει από τους on-line συντρόφους καταπραΰνει το άγχος . Σε πολλές περιπτώσεις όπου κυριαρχεί το άγχος και τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε οργανικά αίτια το Cyber Sex συμβάλλει στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης.
  7. To Cybersex  βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης: Τις περισσότερες φορές τα άτομα που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά την περίοδο της παιδικής τους ηλικίας εξελίσσονται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν το «κομμάτι» του σεξ με επιφυλακτικότητα και καχυποψία. Το σεξ δηλαδή βιώνεται ως κάτι βρώμικο και τα σεξουαλικά συναισθήματα αναχαιτίζονται με κάθε ευκαιρία.  Το Cybersex  εδώ λειτουργεί διορθωτικά, καθώς τα άτομα  εκμεταλλεύονται τη φυσική απόσταση ώστε να συσχετίσουν το σεξ με κάτι θετικό  και να λειτουργήσουν σεξουαλικά όντας ψυχικά παρόντες.  Βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η επαγγελματική καθοδήγηση.

Πότε το Cybersex παύει να είναι αθώο και γίνεται Σεξουαλική Εξάρτηση;

Στην Σεξουαλική Εξάρτηση, όπως και σε κάθε είδους εξάρτηση,  παρουσιάζονται κάποια βασικά συμπτώματα:

  • Απόσυρση – Το άτομο εμπλέκεται στην ίδια σεξουαλική συμπεριφορά (Cybersex) ή παρόμοια προκειμένου να αποφύγει τα συμπτώματα στέρησης.
  • Ανοχή – Το άτομο σπαταλάει όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε διαδικτυακές ιστοσελίδες Cybersex προκειμένου να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα διέγερσης.
  • Υπάρχει μια ανεπιτυχής προσπάθεια του ατόμου να διακόψει τις διαδικτυακές δραστηριότητες που σχετίζονται με το Cybersex.
  • Το άτομο έχει σχετίσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με μια δική του «ιεροτελεστία» για την οποία καταναλώνει αρκετό χρόνο και ενέργεια. Έτσι δυσκολεύεται να συνέλθει και να επιδοθεί και σε άλλες δραστηριότητες.
  • Το άτομο εγκαταλείπει ή μειώνει σημαντικές κοινωνικές, επαγγελματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
  • Το ψυχολογικό «πρόβλημα» από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει το άτομο μέσω του Cybersex δείχνει να εμμένει ή να επιδεινώνεται.
  • Το άτομο επενδύει λιγότερο χρόνο με την/τον σύντροφο του και προτιμά  το Cybersex ως κύρια πηγή σεξουαλικής ικανοποίησης.

Σε περίπτωση που ένα άτομο παρουσιάσει τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα είναι προτιμότερο να ζητήσει την βοήθεια κάποιου ψυχολόγου. Ο  Ψυχολόγος σε αυτές τις περιπτώσεις :

  • Διορθώνει και βελτιώνει τις απόψεις του θεραπευόμενου σχετικά με τη σεξουαλικότητα.
  • Εστιάζει σε γνωσιακές διαστρεβλώσεις και πεποιθήσεις καθώς και σε ελλείψεις σε επικοινωνιακές δεξιότητες.
  • Μαθαίνει την προσωπική «ιστορία» του θεραπευόμενου.
  • Βοηθάει το άτομο να διαχειριστεί το πιθανό άγχος ή θυμό του.

Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος ΜSc
Τηλέφωνο: 6986823375
e-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα