Γιατί πρέπει να επιμένεις να πέφτει για ύπνο νωρίς το παιδί σου;

Θυμάσαι πόσο νωρίς σε έβαζε η μαμά σου για ύπνο; Θυμάσαι τι καβγάδες κάνατε όταν τους ζητούσες να ξενυχτήσεις μέχρι τις 22.00 ή τις 23.00 σε έκτακτες περιπτώσεις; Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κι εσύ, επειδή δεν πολυθές να καταπιέσεις το μικρό σου, υποκύπτεις εύκολα στις πιέσεις του… Κι όμως δεν πρέπει! Δεν του κάνεις καλό!

Δυστυχώς τα παιδιά σήμερα κοιμούνται όλο και λιγότερο, όπως αποκαλύπτουν πολλές επιστημονικές έρευνες. Παρόλο που αυτό δεν πολυφαίνεται καθώς δεν χάνουν πολλή από την ενέργειά τους, τα αποτελέσματά του εκδηλώνονται με τον καιρό στην υγεία, στην ψυχολογία αλλά και στις σχολικές του επιδόσεις!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Pediatrics, τα παιδιά 7-11 ετών που μέσα στην εβδομάδα κοιμούνται πολύ περισσότερες ώρες απ΄ό,τι το Σαββατοκύριακο παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στο μάθημα στην τάξη ενώ είναι λιγότερο… ενοχλητικά για τους δασκάλους. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά 8-12 ετών που κοιμούνται για 4 συνεχόμενες μέρες πιο πολύ έχουν καλύτερη μνήμη, ενώ αναπτύσσουν μεγάλες ικανότητες συγκέντρωσης σε σχέση με τα παιδιά που κοιμούνται ακόμα και μια ώρα λιγότερο. Οπότε αν το παιδί σας επαναστατεί για να το πέσει για ύπνο, προσπαθείστε να βρείτε δελεαστικούς τρόπους να το πείσετε!

Όσο και να διαμαρτύρονται, να έχετε πάντα στο νου σας ότι το κάνετε για το καλό του! Όσο πιο νωρίς πέφτει για ύπνο μάλιστα τόσο το καλύτερο! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ύπνος που ξεκινάει από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 είναι πολύ πιο αποδοτικός από εκείνον που ξεκινάει αργά το βράδυ ή γίνεται νωρίς το πρωί! Με άλλα λόγια, ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται! Τι θεαματικά αποτελέσματα έχει; Βοηθάει στην φυσική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών ενώ φροντίζει ώστε να έχουν καλύτερη υγεία και άρα να μην είναι επιρρεπή στις ασθένειες που κυκλοφορούν στο σχολείο!

Αυτά να έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά που υποκύπτετε στις πιέσεις και τα παρακάλια των παιδιών για λίγο ακόμα παιχνίδι…

Πότε πρέπει να πηγαίνει το παιδί σου για ύπνο ανάλογα με την ηλικία του

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από aufeminin.com

Σχετικά άρθρα