Όταν η αποφυγή των συγκρούσεων γίνεται ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της σχέσης

Είχα 5 χρόνια σχέση με κάποιον. Πολύ συχνά, όταν ερχόμασταν σε σύγκρουση, μάζευε τα πράγματά του και πήγαινε για 10 μέρες στη μάνα του. Τη μέρα της γιορτής του έφυγε χωρίς καθόλου πράγματα, αλλά έχει 10 μέρες εκεί. Μου είπε θέλει να το σκεφτεί, θέλει τον χρόνο του. Θα γυρίσει άραγε; Μαζί μου δεν θέλει γάμο και αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Σκουρτέλη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι συγκρούσεις σε μια σχέση είναι αναπόφευκτες, αλλά και απαραίτητες προκειμένου να εκφράζονται παράπονα, ανάγκες, να ξεκαθαρίζονται παρεξηγήσεις και παρανοήσεις, και να βελτιώνεται η επικοινωνία και η οριοθέτηση του ζεύγους. Φαίνεται ότι η δική σας σχέση τείνει να βασίζεται στην αποφυγή των συγκρούσεων, παρά στην επίλυση τους.

Ενώ το να πάρουν κάποιον χρόνο χωριστά οι σύντροφοι σε μια σχέση για ένα διάστημα μπορεί να είναι βοηθητικό και υγιές ως προς την αποσαφήνιση των αναγκών και συναισθημάτων τους, η κατάχρηση αυτού του μηχανισμού μπορεί να εδραιώσει ένα μοτίβο απομάκρυνσης, αποξένωσης και απόστασης που μπορεί να αποβεί προβληματικό μακροπρόθεσμα.

Το ζήτημα είναι το κατά πόσο ακολουθεί συζήτηση και νοηματοδότηση των συγκρούσεων από το ζευγάρι σε έναν δεύτερο χρόνο ή το κατά πόσο τα προβλήματα στη σχέση καλύπτονται και παραμένουν ανείπωτα ή ανεπεξέργαστα. Στη περίπτωση αυτή, οι δυσαρέσκειες αυτές μπορεί να επαναπροκύπτουν σε κάθε καυγά, όπως ίσως μπορεί να είναι και το παράπονο σας περί γάμου.

Καλό είναι σε γενικές γραμμές οι επιθυμίες και οι στόχοι για σημαντικά θέματα (όπως ο γάμος ή η απόκτηση παιδιών) να κουβεντιάζονται  μεταξύ του ζεύγους προκειμένου να μην υπάρχουν παρανοήσεις και μνησικακία εκατέρωθεν. Καλό θα ήταν να μην εμπλέκονται τρίτοι στη διαχείριση κρίσεων ανάμεσα στο ζεύγος πλην ίσως κάποιου ειδικού, όπως κάποιος σύμβουλος ζεύγους, σε περίπτωση που αποφασίσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Μαρίνα Σκουρτέλη CPsychol Specialising in Psychotherapy, DPsych, AFBPsS, HCPC Reg.

Σχετικά άρθρα