Προστασία από τον ήλιο: “Τι μπορεί να πάθει το δέρμα μου εάν δεν βάζω αντηλιακό”;

Τι μπορεί να πάθει το δέρμα μου αν δεν βάζω αντηλιακό;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δημήτρης Καπετανάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ήλιος είναι φίλος μας, πηγή ευεξίας, ζωντάνιας, χαράς, παιχνιδιού, αλλά με ορισμένους περιορισμούς. Εκτός της αποφυγής έκθεσης μεταξύ των ωρών 11 πμ έως 4 μμ κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντιηλιακά σωστά βαλμένα σε όλα τα εκτεθειμένα μέρη , μισή ώρα πριν βγούμε στον ήλιο είτε είναι σε θάλασσα, είτε σε βουνό, είτε και στην καθημερινή κίνησή μας στην πόλη και αυτό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Τι μπορούμε όμως να πάθουμε εάν δεν βάζουμε αντιηλιακό είτε επειδή ξεχάσαμε, είτε επειδή δεν μας αρέσει (κυρίως στους άνδρες);

Αρχίζουμε με τα πιό ήπια αρχικά προβλήματα που είναι τα εγκαύματα στα ανοικτόχρωμα δέρματα. Τα εγκαύματα μπορεί να ήπια με ένα ελαφρό ερύθημα ( κοκκίνισμα) του δέρματος, μέτριας βαρύτητας με ερύθημα και μετά απολέπιση και πολύ σοβαρά εγκαύματα με σχηματισμό φλύκταινων και φυσαλίδων. Όσο πιό σοβαρό είναι το έγκαυμα, τόσο πιό πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες εμφανίσεως μελανώματος ή κακοήθους εξαλλαγής ενός σπίλου ( ελιάς) σε μελλοντικό χρόνο. Με την ευκαιρία αυτή να τονίσω πως το μελάνωμα είναι από τους πιό επιθετικούς καρκίνους του δέρματος.

Τα άτομα με σκούρα επιδερμίδα έχουν μεν μεγάλη ποσότητα μελανίνης και έτσι προστατεύονται από τα εγκαύματα, όμως πολλές σχετιζόμενες με τον ήλιο μεταλλάξεις είναι πιό συχνές σε αυτούς τους τύπους δέρματος.

Αυτά τα άτομα συχνά δεν φοράνε αντιηλιακά επειδή δεν καίγονται, όμως σε μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζουν αρκετά συχνά επιθηλιώματα, που και αυτά είναι καρκίνοι του δέρματος.

Τέλος κάτι που οι νέοι δεν δίνουν σημασία, αλλά μετά τα 40 αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της  η περίφημη φωτογήρανση, δηλαδή αρχικά λεπτές ρυτίδες που σιγά σιγά γίνονται βαθύτερες  και μετά προστίθενται οι καφέ κηλίδες ( πανάδες) και οι ευρυαγγείες.

 

Θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος άνθρωπος όταν την επόμενη φορά που θα βγείτε από το σπίτι σας , θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές!

Σχετικά άρθρα