Εξωμήτρια κύηση: Ποια είναι τα αίτιά της;

Ένα γονιμοποιημένο ωάριο που εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα ονομάζεται εξωμήτρια κύηση. Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση- δηλαδή η διακοπή της κύησης- γιατί η κατάσταση μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Όλες σχεδόν οι εξωμήτριες κυήσεις συμβαίνουν στη σάλπιγγα. Σπάνια συμβαίνουν σε ωοθήκη, στην κοιλιακή κοιλότητα ή στον τράχηλο. Η εξωμήτρια κύηση δεν μπορεί να μεταφερθεί στη μήτρα και η μόνη εναλλακτική είναι η διακοπή της κύησης. Αν εξακολουθήσει να αναπτύσσεται το έμβρυο στη σάλπιγγα, αυτή θα υποστεί τελικά ρήξη, με αποτέλεσμα τη σοβαρή αιμορραγία στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη σάλπιγγα και αν δεν αντιμετωπιστεί η αιμορραγία αμέσως, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Οι περισσότερες εξωμήτριες κυήσεις κυήσεις διαπιστώνονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται με ασφάλεια με φάρμακα ή επέμβαση. Έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σημαίνει δυνατότητα για μελλοντική φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Παράγοντες κινδύνου:

Εξωμήτρια κύηση μπορεί να έχει κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα, αλλά οι παρακάτω παράγοντες την καθιστούν πιθανότερη:

-Βλάβη σε μία σάλπιγγα. Αυτή μπορεί να εμποδίσει το γονιμοποιημένο ωάριο να προχωρήσει στη σάλπιγγα, οπότε το κύημα μεταφέρεται στο τοίχωμά της. Η βλάβη μπορεί να οφείλεται σε προγενέστερη λοίμωξη, συχνά από σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως χλαμύδια.

-Προηγούμενη εξωμήτρια κύηση

-Εγκυμοσύνη παρά την απολίνωση σαλπίγγων (χειρουργική στείρωση)

-Παρουσία ενδομήτριου αντισυλληπτικού μέσου (σπιράλ) κατά τη σύλληψη

-Φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών, ως μέσο θεραπείας γονιμότητας

-Κάπνισμα κατά την εποχή της σύλληψης

Συμπτώματα

Ένα σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος στη μία πλευρά της κοιλιάς. Μπορεί να έχετε και κολπική αιμορραγία την οποία θεωρείτε καθυστερημένη περίοδο. Όμως, η αιμορραγία διαφέρει συνήθως από της περιόδου. Μπορεί να είναι διαλείπουσα και πιο βαριά ή πιο ελαφριά και το αίμα μπορεί να είναι σκούρο κόκκινο ή καφέ.

Ενδέχεται να πονά η άκρη του ώμου σας, εκεί όπου ενώνεται με το βραχίονα ειδικά όταν είστε ξαπλωμένη. Αυτό οφείλεται σε ερεθισμό των νεύρων από εσωτερική αιμορραγία που προκαλεί πόνο οποίος φτάνει στον ώμο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, εμετούς και πόνο κατά την ούρηση ή την κένωση.  Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της εξωμήτριας κύησης είναι σημαντική για την πρόληψη της ρήξης.

Ρήξη της σάλπιγγας με εσωτερική αιμορραγία είναι πολύ σοβαρή. Θα έχετε ενδείξεις καταπληξίας, όπως χλωμό, κολλώδες δέρμα, ζαλάδα ή λιποθυμία και ταχυκαρδία. Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο γιατί θα χρειαστείτε επειγόντως χειρουργείο.

Αντιμετώπιση

Η εξωμήτρια κύηση που διαπιστώνεται πριν από τη ρήξη της σάλπιγγας μπορεί να αντιμετωπιστεί με επέμβαση ή φάρμακα. Η επιλογή εξαρτάται από τη σαφήνεια της διάγνωσης και το μέγεθος του εμβρύου. Αν υποστεί ρήξη η σάλπιγγα, απαιτείται επειγόντως επέμβαση.

Η συνηθέστερη μέθοδος για την απομάκρυνση του εμβρύου σε μια εξωμήτρια κύηση χωρίς ρήξη είναι η επέμβαση. Συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά και ο γιατρός περνά μια μικροσκοπική κάμερα και εργαλεία από μικρές τομές στην κοιλιά. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί η σάλπιγγα ή ένα μέρος της.

Με έγκαιρη διάγνωση, η εξωμήτρια κύηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθοτρεξάτη, που χορηγείται με ένεση για να σταματήσει την ανάπτυξη εμβρυϊκών κυττάρων. Θα παρακολουθείστε στενά αρκετές εβδομάδες, με επανειλημμένα υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Αν δεν έχετε συμπτώματα ή αν αυτά είναι ήπια, μπορεί να τηρηθεί στάση αναμονής. Πολλά έμβρυα εξωμήτριας κύησης πεθαίνουν φυσικά χωρίς να χρειαστούν χειρουργείο ή φάρμακα και χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Θα παρακολουθείστε στενά, μήπως χρειαστεί θεραπεία. Σε περίπτωση ρήξης σάλπιγγας, απαιτείται επειγόντως χειρουργείο με γενική αναισθησία, για να σταματήσει η αιμορραγία και να αποκατασταθεί ή να αφαιρεθεί η σάλπιγγα.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Η Εγκυμοσύνη μου”, της  dr. Virginia Beckett, εκδόσεις Διόπτρα

Σχετικά άρθρα