Πανελλήνιες: Χρήσιμα tips για τις τελευταίες σου επαναλήψεις πριν τις εξετάσεις

Βρίσκεσαι εδώ και κάμποσες μέρες στη… δοκιμασία των Πανελληνίων! Διάβασμα, άγχος, επαναλήψεις… Πανικός!!! Δε χρειάζεται να αισθάνεσαι έτσι! Με την κατάλληλη προετοιμασία, όλα θα πάνε καλά! Αν είσαι από τους τυχερούς, τα βάσανά σου τελειώνουν αύριο ή την Τρίτη! Αν πάλι έχεις να δώσεις και ειδικά μαθήματα, έχεις ακόμα μέλλον!..

Τώρα που βρίσκεσαι στον… πυρετό των επαναλήψεων, υπάρχουν κάποια πολύ χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν στο διάβασμά σου και θα κάνουν πιο αποδοτική τη μελέτη σου!

Δες τα tips και ακολούθησέ τα:

Κάνε ένα “διάλειμμα” και δες στο Internet κανένα βιντεάκι σχετικό με την ύλη σου (όλο και κάτι θα βρεις)

Η οπτικοποίηση της γνώσης, ειδικά σε μορφή βίντεο (ξέρουμε είναι η αγαπημένη σου!) θα σε βοηθήσει να θυμάσαι καλύτερα αυτά που έχεις ήδη διαβάσει!

Ζωγράφισέ το!

Είναι ό, τι πρέπει για την αυριανή Χημεία ή για τη Βιολογία. Ή ακόμα και για τα Λατινικά ή τα Οικονομικά. Ζωγράφισε τύπους και γραμματικούς κανόνες. Βάλε και λίγα χρώματα! Μια διαφορετική οπτικοποίηση που γίνεται με τα χεράκια σου! Και αποτυπώνεται στην μνήμη σου!

Μην ξεχνάς να οξυγονώνεις τον εγκέφαλο!

Μια βολτίτσα το βραδάκι την ώρα που πέφτει ο ήλιος και δεν κάνει τόση ζέστη θα σε ωφελήσει και θα σε ανανεώσει! Πάρε μια φίλη ή ένα φίλο και κάντε ένα μισάωρο διαλειμματάκι να γεμίσετε τις μπαταρίες! Μισάωρο όμως, όχι τρίωρο!

Μην αμελείς τον ύπνο σου!

Δεν πειράζει να ξενυχτήσεις μια νύχτα, ακόμα και για να διαβάσεις! Ο οργανισμός σου πλέον έχει τους μηχανισμούς για να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο. Ωστόσο, μην το κάνεις συνέχεια! Ειδικά τις μέρες πριν τις εξετάσεις, να κοιμάσαι πολύ καλά! Οι συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες δυναμώνουν τη νύχτα με τον ύπνο!

Κάνε συνδέσεις αυτών που μαθαίνεις με συναισθήματα ή γνωστές καταστάσεις

Γενικότερα οι συνδέσεις βοηθούν πάρα πολύ την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της μνήμης σου! Οπότε πάντα προσπάθησε να ανάγεις την καινούρια γνώση σου σε κάτι ήδη γνωστό! Βοηθάει ακόμα να τις συνδέεις με συναισθήματα, που είναι ακόμα πιο έντονα στη μνήμη σου! Δύσκολο θα μου πεις να συνδέσεις μια χημική ένωση για παράδειγμα ή έναν οικονομικό τύπο με… συναίσθημα. Πιο εύκολο θα ήταν να το κάνεις αυτό στην Ιστορία, όπου μιλάς για περιοχές ή για ημερομηνίες. Αλλά γίνεται! Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει! Και κάνε τους δικούς σου συνειρμούς!

Να παίρνεις πάντα ένα καλό πρωινό!

Όχι μόνο τις μέρες που δίνεις αλλά και τις υπόλοιπες που διαβάζεις! Οι ειδικοί προτείνουν αλλαντικά, τυρί και αυγά ως ιδανικό πρωινό καθώς αυτές οι τροφές ενδυναμώνουν τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας.

Λίγο άγχος δεν βλάπτει!

Το λίγο άγχος κάνει καλό, καθώς δίνει ώθηση στη μνήμη! Αν όμως τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους είναι μονίμως στο ζενίθ, πρέπει να βρεις τρόπους να χαλαρώσεις λίγο!

Αποφόρτισε λίγο τον “σκληρό σου δίσκο”

Αν διαβάζεις 24 ώρες το 24ωρο να ξέρεις ότι σίγουρα δε θα αποδώσεις! Για να είσαι αποδοτική και να μην… καεί ο “σκληρός σου δίσκος”, χρειάζεται να ξεκουράζεσαι πού και πού. Βάζε στο πρόγραμμα του διαβάσματός σου τακτά διαλείμματα 10-15 λεπτών! Και κανένα μεγαλύτερο για να φας ή να δεις την αγαπημένη σου σειρά στο laptop.

Και καλά αποτελέσματα!

Νίκη Κοσκινά

Με  πληροφορίες από santemagazine.fr

 

 

 

Σχετικά άρθρα