Πού οφείλονται οι εκ γενετής ανωμαλίες;

Οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τις εκ γενετής ανωμαλίες των μωρών είναι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας και η εξ αίματος συγγένεια μεταξύ των γονέων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το ιατρικό περιοδικό Lancet.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες στα πανεπιστήμια  Leeds και  Bradford μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 11.300 βρέφη που γεννήθηκαν στο Bradford Royal Infirmary μεταξύ 2007 και 2011. Συνολικά, το 3% των βρεφών – σχεδόν διπλάσιο από το εθνικό ποσοστό της χώρας- είχε μια δυνητικά θανατηφόρα συγγενή ανωμαλία, όπως για παράδειγμα ένα πρόβλημα στην καρδιά ή στους πνεύμονες ή το σύνδρομο Down.

Το 45% του πληθυσμού της μελέτης ήταν Πακιστανοί και το 77% των βρεφών σε αυτή την υποομάδα που είχε εκ γενετής ανωμαλίες  γεννήθηκε από γονείς οι οποίοι ήταν συγγενείς εξ αίματος.

Ο γενετιστής και επικεφαλής συγγραφέας δρ Eamonn Sheridan από το Πανεπιστήμιο του Leeds, τόνισε: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μωρών που γεννιούνται σε ζευγάρια που είναι συγγενείς εξ αίματος είναι απολύτως καλά, αλλά ο όμαιμος γάμο αυξάνει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών από 3%  σε 6%». 

Από το Πανεπιστήμιο του Bradford ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Neil Small δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν σημασία σε πολλούς τομείς, καθώς ο όμαιμος γάμος είναι ένα «πολιτιστικό πρότυπο». Και σημείωσε: «Δεν είναι πρόθεσή μας να υποδείξουμε στα ζευγάρια ποιον θα επιλέξουν να παντρευτούν. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα ζευγάρια έχουν επίγνωση των τυχόν κινδύνων, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές κατά τον προγραμματισμό των οικογενειών τους ».

Εν τω μεταξύ, το 40%  του πληθυσμού της μελέτης ήταν λευκοί  Βρετανοί,  ενώ το 19%  των βρεφών με εκ γενετής ελάττωμα γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας άνω των 34.

Σχετικά άρθρα