Οστεοπόρωση: “Κλειδί” για την αντιμετώπισή της η πρόσληψη πρωτεΐνης

Η οστεοπόρωση πλήττει τα οστά κάνοντάς τα πολύ πιο εύθραυστα, κάτι που αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες για κατάγματα στα άκρα, καθώς μειώνεται η οστική μάζα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συστήνουν μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη, σαν μέσο αντιμετώπισης και πρόληψης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ειδικότερα, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της οστεοπόρωσης οι επιστήμονες συστήνουν την πρόσληψη πρωτεΐνης σε αναλογία 0,8 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά.

Μάλιστα, προκειμένου να υπάρχουν ακόμα καλύτερα και άμεσα αποτελέσματα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ιδανικά μπορεί κανείς να αυξήσει την πρόσληψη της πρωτεΐνης καθημερινά σε σχέση με την προτεινόμενη.

Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων. Οι ζωικές πρωτεΐνες βρίσκονται στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις φυτικές πρωτεΐνες, όπως στο φαγόπυρο, στη κινόα, στα ρεβίθια, στους σπόρους chia κλπ.

 

Επίσης, μαζί με την πρωτεΐνη συστήνεται και η πρόσληψη ασβεστίου σε επαρκείς ποσότητες, επίσης σε καθημερινή βάση, η οποία στους ηλικιωμένους πρέπει να είναι στα 1200 mg την ημέρα.

Πηγή: santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα