Εγκυμοσύνη και πόνοι στη μέση. Τι πρέπει να κάνω;

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που συνεχίζεται σε διάφορους βαθμούς έως το τέλος είναι ο πόνος στη μέση. Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απελευθερώνεται η ορμόνη ρελαξίνη, που χαλαρώνει τις αρθρώσεις για να επιτρέψουν στο μωρό να περάσει από τον πύελο. Επιπλέον, η μήτρα που διογκώνεται εξασκεί πίεση στη μέση, προκαλώντας δυσφορία.

Μπορεί να έχετε επίσης ισχιαλγία φλεγμονή του ισχιακού νεύρου(που εκτείνεται στους γοφούς και στο πλάι των ποδιών). Αυτή προκαλεί έναν οξύ πόνο σαν βελόνας στο γοφό και το μηρό. Μπορεί να παρουσιαστεί στη μία μεριά ή και στις δύο. Τέλος, η αυξημένη παροχή αίματος στον πύελο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πίεση και πόνο στη μέση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πόνοι; 

Η διατήρηση καλής στάσης και η αποφυγή απότομων κινήσεων μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο της μέσης. Είναι καλό να κάνετε μία εκτίμηση κινδύνου στο χώρο της δουλειάς σας γιατί μπορεί να χρειαστεί να εξασφαλίσετε στήριξη της πλάτης σας όταν κάθεστε. Φοράτε ίσια, άνετα παπούτσια γιατί τα τακούνια μπορεί να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους συνδέσμους της πλάτης. Παρόλο που είναι αρχή της εγκυμοσύνης, αποφεύγετε τα βάρη, βάζετε τα πόδια ψηλά και αναπαύεστε όποτε μπορείτε. Η τακτική ήπια άσκηση μπορεί να διατηρήσει τους μυς σας γυμνασμένους και ελαστικούς.

Ο ρόλος των ορμονών στην εγκυμοσύνη 

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που μεταφέρονται με το αίμα για να ενεργοποιήσουν διάφορες δραστηριότητες στον οργανισμό. Στην εγκυμοσύνη θα επέλθουν πολλές ορμονικές αλλαγές, που θα ευθύνονται για τα συμπτώματα τα οποία θα έχετε καθώς το σώμα σας θα ετοιμάζεται να σχηματίσει και μετά να γεννήσει το μωρό.

Σ’αυτές τις ορμόνες περιλαμβάνονται η Hcg (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη), που ενεργοποιεί τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερη προγεστερόνη, η οποία σταματά την περίοδο και συντηρεί την εγκυμοσύνη σχεδόν από κάθε άποψη- χαλαρώνει τους μυς της μήτρας όσο μεγαλώνει, συντηρεί τον πλακούντα, ενεργοποιεί την ανάπτυξη μαστικού ιστού και δυναμώνει τα πυελικά τοιχώματα. Αργότερα θα χαλαρώνει και θα δυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία.

Τα οιστρογόνα βοηθούν στην προετοιμασία του στήθους και την παραγωγή γάλακτος, ρυθμίζουν την παραγωγή προγεστερόνης, διατηρούν την επίστρωση της μήτρας στην εγκυμοσύνη και διευκολύνου την ροή του αίματος. Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, ρυθμίζουν την πυκνότητα των οστών του μωρού. Η ωκυτοκίνη ενεργοποιεί τους γαλακτοποιούς αδένες προετοιμάζοντάς τος για το θηλασμό και προκαλέι τις συσπάσεις του τοκετού.

Οι ενδορφίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και του πόνου, η ρελααξίνη μαλακώνει τους ιστούς και τους συνδέσμους για να είναι η λεκάνη πιο ευλύγιστη για τον τοκετό κα η θυροξίνη αναπτύσσει το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού και εξασφαλίζει ότι λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Εμπλέκονται και άλλες ορμόνες, που παίζουν διπλό ρόλο, προετοιμάζοντας το σώμα για την εγκυμοσύνη και τη γέννα και βοηθώντας το μωρό να προσαρμοστεί στη ζωή.

Πληροφορίες από το βιβλίο «Η Εγκυμοσύνη μου», DrVirginiaBeckett, Εκδόσεις Διόπτρα

Σχετικά άρθρα