Αναπτυξιακή ανωριμότητα στα βρέφη: Τι είναι και πώς εντοπίζεται;

Η αναπτυξιακή ανωριμότητα είναι ένας όρος που επιχειρεί να περιγράψει μικρές παρεκκλίσεις από την αναμενόμενη φυσιολογική ανάπτυξη ενός βρέφους – παιδιού. Συναφείς οροί είναι η ελαφριά ή ήπια αναπτυξιακή καθυστέρηση. Με τους όρους αυτούς προσδιορίζεται η αναπτυξιακή ανωριμότητα που παρουσιάζει το παιδί σε σχέση με την ηλικία του σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα μπορεί ένα παιδί να είναι 24 μηνών αλλά αυτά που μπορεί να καταφέρει να αντιστοιχούν σε νήπιο 20 μηνών. Τότε λεμέ ότι παρουσιάζει αναπτυξιακή ανωριμότητα.

Γράφει ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης,

Από πότε μπορεί να εντοπιστεί η αναπτυξιακή ανωριμότητα σε βρέφος ;

Η αναπτυξιακή ωριμότητα καταγράφεται από την εγκυμοσύνη. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ο γυναικολόγος κάνει τακτικά υπερηχογραφήματα με σκοπό την καταγραφή σημαντικών σωματομετρικών δεικτών όπως είναι η περίμετρος του κεφαλιού, το βάρος, το ύψος κ.α. επιβεβαιώνοντας έτσι την καλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Μετά τον τοκετό το ίδιο ακριβώς κάνει και ο παιδίατρος κάθε φορά που εξετάζει το βρέφος. Εξετάζει δηλαδή τα αναπτυξιακά ορόσημα ελέγχοντας αν το παιδί μας κάνει αυτά που θα έπρεπε για την ηλικία του. Αν διαπιστώσει ότι το παιδί δεν μεγαλώνει με το ρυθμό που θα έπρεπε, τότε συνιστά περαιτέρω αναπτυξιακή εξέταση από έναν ειδικό, ώστε να διερευνηθεί η αναπτυξιακή ωριμότητα του βρέφους .

Πότε ένα παιδί μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακά ανώριμο ;

Όταν ένα βρέφος δεν κατακτά τα αναπτυξιακά ορόσημα σύμφωνα με την ηλικία του, τότε λεμέ ότι ο βαθμός ωριμότητας του βρέφους είναι πιο αργός σε σχέση με τις αναπτυξιακές κλίμακες και υποδηλώνεται μια ελαφριά αναπτυξιακή καθυστέρηση . Οι αποκλίσεις μετατρέπονται σε εκατοστιαίες θέσεις. Έτσι ένα παιδί που παρουσιάζει αναπτυξιακή ανωριμότητα δεν μπορεί να παρουσιάζει απόκλιση περισσότερη από μια εκατοστιαία θέση (1sd). Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μας καταφέρνει μόνο αυτά που μπορούν να κάνουν τα παιδιά μικρότερης ηλικίας και συνήθως είναι 4-6 μήνες πιο πίσω τα συνομήλικά του.

Πότε ένα παιδί παρουσιάζει αναπτυξιακή καθυστέρηση;

Ένα παιδί λέμε ότι παρουσιάζει αναπτυξιακή καθυστέρηση και όχι αναπτυξιακή ανωριμότητα όταν η απόκλιση που παρουσιάζει είναι μεγαλύτερη, δηλαδή όταν είναι δυο εκατοστιαίων θέσεων (2sd). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταφέρει μόνο αυτά που μπορούν να κάνουν τα παιδιά μικρότερης ηλικίας και συνήθως είναι 9-12 μήνες πιο πίσω από τα συνομήλικά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως το παιδί χρειάζεται να ενταχτεί σε κάποιο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης.

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια αναπτυξιακής ανωριμότητας σε βρέφη και νήπια ;

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης , Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής εξηγεί ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τα σημάδια αναπτυξιακής ανωριμότητας σε βρέφη και νήπια 9 μηνών έως 24 μηνών.

Αναπτυξιακή καθυστέρηση – Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια σε βρέφη και νήπια ;

Διαβάστε ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια για αναπτυξιακή καθυστέρηση σε βρέφη και νήπια 12 μηνών – 28 μηνών.

Πότε ένα παιδί χρειάζεται να κάνει αναπτυξιακή εξέταση;

Όταν ένα βρέφος δεν κατακτά τα αναπτυξιακά ορόσημα σύμφωνα με την ηλικία του, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη για παραπομπή σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Οι γονείς μπορούν να ζητήσουν να γίνει στο παιδί αναπτυξιακή εξέταση με το αναπτυξιακό Check up Plus το οποίο εξετάζει βασικούς τομείς της ανάπτυξης. Οι ειδικοί θα ενημερώσουν και θα κατευθύνουν τους γονείς για τα επόμενα βήματα, ώστε να περιοριστεί η αναπτυξιακή απόκλιση. Για αυτό καλό είναι να παρακολουθούμε την ανάπτυξη του παιδιού κι αν παρατηρούμε κάποια συμπεριφορά που μας προβληματίζει να απευθυνθούμε άμεσα σε έναν ειδικό.

Στέλιος Μαντούδης

Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou

www.mandou.gr

 

 

Σχετικά άρθρα