Πανελλήνιες και άγχος αποτυχίας: Τι θα πει ο κόσμος αν δεν περάσω πάλι πουθενά;

Είμαι 19 χρονών και φέτος δίνω για δεύτερη φορά Πανελλήνιες αφού την πρώτη φορά βίωσα μια τεράστια αποτυχία τώρα ετοιμάζομαι και για τη δεύτερη αποτυχία… Τι εννοώ; Εννοώ ότι αυτές τις μέρες που δίνω τα έχω πάει εντελώς χάλια και στα δύο μαθήματα και σκέφτομαι να τα παρατήσω… Γιατί φοβάμαι άλλη μια αποτυχία… Αυτό που σκέφτομαι συνέχεια είναι στο τι θα πει ο κόσμος… Και επειδή κιόλας μένω σε χωριό τα νέα μαθαίνονται γρήγορα. Δεν μπορώ να ξανά περάσω όλο αυτό… Δεν είμαι καθόλου καλά…Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Φαίνεσαι αρκετά πιεσμένη και απογοητευμένη από την επίδοσή σου στις εξετάσεις και όπως ανέφερες αυτή είναι μια δεύτερη προσπάθεια που κάνεις. Φοβάσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις και μάλιστα σε απασχολεί τι θα πει ο κόσμος για αυτό. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια επίπονη και αγχωτική περίοδος για τους μαθητές και εσύ έδειξες θάρρος και αποφασιστικότητα και επέλεξες να δώσεις για δεύτερη φορά.

Το αποτέλεσμα των εξετάσεων είναι ένας βαθμός σε κάποια μαθήματα και δεν χαρακτηρίζουν εσένα ως άτομο

Καταλαβαίνω ότι έχεις αποθαρρυνθεί από την επίδοσή σου στα πρώτα μαθήματα και υπάρχει κάτι μέσα σου που θέλει να τα παρατήσει αλλά μια τέτοια απόφαση θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που έχεις κάνει μέχρι τώρα και θα σου στερούσε το ενδεχόμενο μιας καλύτερης επίδοσης στα υπόλοιπα μαθήματα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, θα αναμετρηθείς με τις δυνάμεις σου και θα μπορέσεις καλύτερα να σχεδιάσεις τα επόμενα σχέδια σου χρησιμοποιώντας τα δυνατά σου σημεία και δουλεύοντας τα λιγότερα δυνατά.

Το αποτέλεσμα των εξετάσεων είναι ένας βαθμός σε κάποια μαθήματα και δεν χαρακτηρίζουν εσένα ως άτομο.Όσο πιο σίγουρη νιώθεις για σένα και για τις επιλογές σου τόσο λιγότερο θα σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων. Ο φόβος που έχουμε για το ενδεχόμενο ότι κάποιος θα μας κρίνει έρχεται όταν έχουμε ήδη κρίνει τον εαυτό μας. Στήριξε λοιπόν την επιλογή σου και συνέχισε να προσπαθείς για να κατακτήσεις τα όνειρά σου.

Ντέντε Δήμητρα,
Κοινωνιολόγος
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
6977819736

Σχετικά άρθρα