Νίκολα Ντιμιτρόφ: Ο “γόης” υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων με τις ελληνικές ρίζες-Ο παππούς Δημήτρης, η ταμπέλα του “γενίτσαρου” και οι τρικλοποδιές στον Ζάεφ

Η οριστική ( ; ) λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έφερε για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, τον γοητευτικό Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων που εδώ και αρκετούς μήνες «μπήκε» για τα καλά και στη δική μας καθημερινότητα, λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε σε όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Никола Димитров е министер за надворешни работи во Владата на Република Македонија. На функцијата доаѓа од позицијата надворешен експерт при Меѓународниот центар за правна соработка во Хаг, Кралство Холандија. Докторант е при Институтот за безбедност, одбрана и мир на Филизофскиот факултет при Универзитет „Св. Кирил и Методиј”. Во 1998 година станал магистер по правни науки на Универзитетот во Кембриџ, Обединетото Кралство. Според министерот Димитров, стратешката цел на МНР е да ја промовираме Македонија како стабилен меѓународен субјект, да градиме мостови, да развиваме пријателства со другите држави и да ги отвораме вратите и перспективите за членство во Европската унија и НАТО. ➖➖➖ #Македонија #Macedonia #владамк #vladamk #MacedonianGovernment #Government #НиколаДимитров #NikolaDimitrov

A post shared by Влада на Република Македонија (@mkvlada) on

Ήταν ακριβώς έναν χρόνο πίσω, κάπου στα μέσα του Ιουνίου του 2017, όταν ένας όμορφος, μελαχρινός άνδρας περιδιάβαινε τους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, στα πλαίσια των συναντήσεων που έκανε τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας, Νίκο Κοτζιά, όσο και με άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Το όνομά του δεν άργησε να γίνει γνωστό (και) στο ευρύ κοινό. Βλέπετε, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ θα μπορούσε να περάσει οτιδήποτε άλλο εκτός από απαρατήρητος.

Прес-конференција на министерот за надворешни работи, Никола Димитров. Во првите 100 дена, немаше ден без средба со меѓународната заедница. Преземени се интензивни дипломатски активности за зајакнување на позицијата на Македонија на меѓународната сцена со кои Македонија излезе од изолација. Министерот за надворешни работи оствари повеќе од 190 средби во и вон РМ со министри за надворешни работи, амбасадори, други странски претставници и претставници на граѓанскиот сектор со кои ги обнови пријателствата. Сите наши партнери и пријатели ни дадоа безрезервна поддршка и ја препознаа нашата цел: Македонија да биде прифатена како пријател на своите соседи, земја која оди цврсто по патот кон НАТО и ЕУ. ???? www.vlada.mk/100 ➖➖➖ #Македонија #Macedonia #владамк #vladamk #MacedonianGovernment #Government #ЗборотЕЗбор #100ДенаВлада #НиколаДимитров #NikolaDimitrov

A post shared by Влада на Република Македонија (@mkvlada) on

Ο παππούς Δημήτρης, η μοίρα και ο “γενίτσαρος”

Γεννημένος το 1972, ο 46χρονος σήμερα Ντιμιτρόφ κουβαλούσε από μικρός μια βαριά οικογενειακή ιστορία που τον «σημάδεψε» για το υπόλοιπο της ζωής του και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του στον χώρο της πολιτικής και της διπλωματίας.

Ο λόγος ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό της οικογένειας που, αναπόφευκτα, είδε το φως τη δημοσιότητας. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από τις ελληνικές ρίζες του νυν υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων ή πιο επίσημα της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς ο παππούς του, Ντιμίτρι (Δημήτρης) Ντιμιτρόφ, ήταν Έλληνας κομμουνιστής ο οποίος κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και λίγο πριν οι Αριστεροί χάσουν οριστικά τον πόλεμο στην Ελλάδα, πέρασε όπως πολλοί άλλοι συναγωνιστές του τα σύνορα για να βρει τη βάση του στη γειτονική χώρα.

Εκεί γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα του και εγκαταστάθηκε δημιουργώντας την οικογένειά του, «καρπός» της οποίας ήταν και ο Νικόλα Ντιμιτρόφ. Τα έφερε, δηλαδή, έτσι η μοίρα που ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο εγγονός του Έλληνα, όπως τον έλεγαν στο σχολείο, θα καλούνταν να προασπίσει τα συμφέροντα της πατρίδας του αρνούμενος κάθε θρόισμα της ελληνικής του καταγωγής βαθιά μέσα στην καρδιά του.

Από εκεί προήλθε και η… ταμπέλα του κόλλησαν που δεν ήταν άλλη από το «γενίτσαρος». Χαρακτηρισμός που τον συνοδεύει ακόμα και τώρα που οι διαπραγματεύσεις έφτασαν (φαινομενικά τουλάχιστον) σε ένα τέλος και δεν τον άφησαν στιγμή να ηρεμήσεις με τα ΜΜΕ της χώρα του να μην το αφήνουν σε… χλωρό κλαρί.

Η διπλωματία και ο “πολίτης του κόσμου”

Οι φιλοδοξίες του Νικόλα Ντιμιτρόφ φάνηκαν από μικρή ηλικία. Με το που τελείωσε το σχολείο μπήκε στο Πανεπιστήμιο, όπου και αποφάσισε να ακολουθήσει μια καριέρα στο διπλωματικό σώμα. Έχοντας ως «όπλο» τόσο την μόρφωσή του όσο και την καλή του εμφάνιση, ο Ντιμιτρόφ ακολούθησε καριέρα διπλωμάτη έχοντας φυσικά το βλέμμα του στραμμένο προς τις υψηλότερες… θέσεις στην πολιτική ζωή των Σκοπίων.

Μορφωμένος, μπον βιβέρ και πάνω από «πολίτης του κόσμου», όπως συνηθίζει να αυτοαποκαλείται ο Ντιμιτρόφ βρέθηκε ως πρόξενος των Σοπίων στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του πλανήτη, προσλαμβάνοντας όλα τα θετικά που θα μπορούσε να του προσφέρει μια τέτοια ευκαιρία.

Η “λυκοφιλία” με τον Ζάεφ και το μέλλον

Η σχέση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, χρακτηρίστηκε από πολλούς ως «λυκοφιλία». Κι αυτό, γιατί μπροστά στον κοινό σκοπό που δεν ήταν άλλος από την οριστική επίλυση του ζητήματος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο Ντιμιτρόφ δεν παρέλειψε σε κάθε ευκαιρία να βάλει… εμπόδια στην πορεία των διαπραγματεύσεων ώστε να φέρει τον πρωθυπουργό Ζάεφ σε δύσκολη θέση και τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά σε αδιέξοδο.

Στην προσπάθειά τους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, βγήκε μια κοινή ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας στην οποία αναφέρεται ότι ουδέποτε οι δύο άνδρες ήταν «στα μαχαίρια» και ότι το κλίμα μεταξύ τους είναι κάτι παραπάνω από ιδανικό.

Ιδανική, πάντως, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί η κατάσταση μεταξύ του διδύμου Ζάεφ-Ντιμιτρόφ με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος μόνο που δεν τους… πέταξε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όταν έμαθε τα καθέκαστα για την συμφωνία αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας.

To σίγουρο είναι ότι ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναμένεται να μας απασχολήσει πολύ και στο μέλλον, καθώς όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε… αρκετά υψηλή θέση στα κυβερνητικά κλιμάκια της γειτονικής χώρας, είτε λέγεται ΠΓΔΜ, είτε Βόρεια Μακεδονία είτε οτιδήποτε άλλο!

Σχετικά άρθρα