Δουλειά ή οικογένεια; Όταν οι ρόλοι συγκρούονται τι πρέπει να επιλέξεις;

Θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με ένα επαγγελματικό δίλημμα που αντιμετωπίζω. Πριν 2 χρόνια έκανα μια κίνηση να έρθω λίγο πιο κοντά στην οικογένεια μου, διότι ως εκπαιδευτικός ταξιδεύω και λείπω συχνά. Ζήτησα λοιπόν να γίνω διοικητικός σε Πανεπιστήμιο. Πέρασαν δυο χρόνια και τελικά σήμερα με ειδοποίησαν ότι το θέμα προχώρα, όμως πλέον έχω δυσκολία να το αποδεχτώ, διότι μου αρέσει το επάγγελμα που κάνω. Δυστυχώς, όμως αυτό με απομακρύνει από την οικογένεια.  Σκέφτομαι να ακυρώσω την αίτηση, αλλά πάλι η οικογένεια μου με χρειάζεται. Είμαι σε δίλημμα. Παρακαλώ αν μπορείτε να με βοηθήσετε να αποφασίσω.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Φαίνεται πλέον στις μέρες μας ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της εργασιακής απασχόλησης και της οικογενειακής ζωής. Ιδιαίτερα βέβαια επιβαρυμένη είναι και η θέση της σημερινής γυναίκας, η οποία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο αντιμετώπισης και αποδοχής του νέου της ρόλου που «οφείλει» να συμβιβάσει και να συμβιβαστεί με την μετεξέλιξη της γυναίκας μάνας-νοικοκυράς.

Διαβάζοντας το ερώτημα σου, οφείλω να ομολογήσω πως φαίνεται πολύ λογικό να μην σου είναι εύκολο να διαλέξεις ανάμεσα στις δύο επιλογές που αναφέρεις και που σίγουρα θα επηρεάσουν την επερχόμενη καθημερινή σου ζωή. Παρόλα αυτά, καλώς ή κακώς η μόνη που πρέπει να αποφασίσει σχετικά με το τι θα επιλέξεις είσαι εσύ.

Η δική μου πρόταση σχετικά με το δίλημμα που καλείσαι να αντιμετωπίσεις είναι αρχικά να δημιουργήσεις μια λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε πλευράς, ούτως ώστε να αποτυπωθούν οι σκέψεις σου και να έχεις την δυνατότητα να τις ξαναδείς όσο πιο καθαρά γίνεται. Επίσης, θεωρώ πως μπορεί να σε βοηθήσει το να μοιραστείς τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου με ένα άτομο που εμπιστεύεσαι και αισθάνεσαι πως μπορεί η άποψη του να είναι καταλυτική και σημαντική σχετικά με την τελική σου απόφαση.

Τέλος, ίσως αν διερευνήσεις τις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να σκεφτείς ή να εμφανιστούν, να προκύψει και μια τρίτη πλευρά που πιθανόν να συνδυάζει σε ικανοποιητικό για εσένα βαθμό και τους δύο τομείς (επαγγελματικά-οικογενειακά) της ζωής σου.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα