Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Είναι «ένοχο» για χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις;

Εάν είσαι… φαν του ηλεκτρονικού τσιγάρου (γνωστό επίσης και ως e-τσιγάρο) γιατί πιστεύεις ότι είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σου σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο τότε μάλλον κάνεις πολύ μεγάλο λάθος.

Γενικότερα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει γίνει μόδα το τελευταίο διάστημα, λόγω του ότι οι πρώην ( ; ) καπνιστές και νυν ατμιστές θωρούν ότι με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από τις βλαβερές συνέπειες της νικοτίνης και του καπνού του κλασικού τσιγάρου.

Μια τελευταία έρευνα προερχόμενη από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε  στην εφημερίδα της αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς σύμφωνα με αυτή τα υγρά αναπλήρωσης με γλυκές γεύσεις κάνουν μεγάλη ζημιά στην καρδιά.

“Ένοχες” οι γλυκές γεύσεις;

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή τα υγρά αναπλήρωσης με γλυκές γεύσεις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βλάψουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, που είναι οιωνός καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχθηκαν εννιά υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με γλυκές γεύσεις.

Αφού εκτέθηκαν στα κύτταρα για μόλις 90 λεπτά, και οι εννέα γεύσεις – μενθόλη (μέντα), ακετυλοπυριδίνη (καμένη γεύση), βανιλίνη (βανίλια), κινναμαλδεΰδη (κανέλα), ευγενόλη, διακετύλιο (βουτύρου), διμεθυλοπυραζίνη , ο οξικός ισοαμυλεστέρας (μπανάνα) και η ευκαλυπτόλη (πικάντικη ψύξη) – αποδείχθηκε ότι ήταν επικίνδυνα για τα επιθηλιακά κύτταρα και προκάλεσαν κυτταρικό θάνατο όταν χρησιμοποιήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα.

Τι ακριβώς προκαλούν;

Μερικές συγκεκριμένες γεύσεις – κανέλα, γαρύφαλλο, φράουλα, μπανάνα, και πικάντικη δροσιά που προκάλεσε τον κυτταρικό θάνατο σε χαμηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι το υγρό αναπλήρωσης με άρωμα φράουλας είχε τις πιο δυσμενείς επιδράσεις στα επιθηλιακά κύτταρα.

Κάθε μια από τις εννέα γεύσεις του κρασιού εξασθένησε επίσης την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου – ένα μόριο που ουσιαστικά επιτρέπει τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων ώστε το αίμα να ρέει μέσα από αυτά – όταν χρησιμοποιείται στα υψηλότερα επίπεδα. Εν τούτοις, τα καρυκεύματα γεύσης, βανίλιας, κανέλας και γαρύφαλλου προκάλεσαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονώδους δείκτη ιντερλευκίνης-6 και χαμηλότερα επίπεδα νιτρικού οξειδίου, ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα δύο τελευταία στοιχεία είναι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα, εγκεφαλικό) και δύνανται να οδηγήσουν σε χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πάντως, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μπορεί τα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης των συστατικών των υγρών αναπλήρωσης να μην ανταποκρίνονται στην καθημερινή χρήση που αφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, όμως τα χαμηλά επίπεδα που προαναφέρθηκαν ισχύουν και κάνουν σημαντική ζημιά, όπως προαναφέρθηκε.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα