Γάλα μετά το πρωινό: ασπίδα για τα δόντια!

Μπορούμε να μειώσουμε  τη συσσώρευση της πλάκας στα δόντια μας, πίνοντας ένα μικρό ποτήρι γάλα μετά το πρωινό, σύμφωνα με τα πορίσματα μίας νέας μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο αξιολόγησαν 20 ενήλικες στους οποίους που είχαν δοθεί ένα μπολ με ξηρά ζαχαρούχα δημητριακά, γάλα, χυμός, νερό ή κάτι άλλο για να πιουν. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι πίνοντας ένα μικρό ποτήρι γάλα, διαλύονταν περισσότερη από τη μισή συσσώρευση των οξέων πλάκας μετά από ένα γεύμα ξηρών ζαχαρούχων δημητριακών πρωινού.

Το γάλα φαίνεται πως βοηθά στην εξουδετέρωση  των οξέων στο στόμα και την εκ νέου εμφάνισής τους  στα δόντια μετά το φαγητό.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Dental Association και οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν  ότι οι οδοντίατροι θα πρέπει να τονίσουν ότι η σειρά κατανάλωσης ζαχαρούχων και μη ζαχαρούχων τροφίμων είναι σημαντική και μπορεί να επηρεάσει την στοματική υγεία .

Ο Dr Nigel Carter, διευθύνων σύμβουλος της British Dental Health Foundation, τονίζει ότι ενώ ένα ζαχαρούχο πρωινό από μόνο του  δεν θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα δόντια, είναι το «τσιμπολόγημα» κατά την διάρκεια της μέρας που είναι επιβλαβές και για τα δόντια μας.  Επίσης, προέβη στη σύσταση της κατανάλωσης τριών γευμάτων την ημέρα, αντί για συνεχή σνακ, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε φθορά των δοντιών ή σε βλάβη του σμάλτου τους.

Σχετικά άρθρα