Πόνος στο γόνατο: Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο πόνος στο γόνατο είναι ο πιο κοινός μυοσκελετικός πόνος. Ο σημερινός τρόπος ζωής, μάλιστα, κάνει τον αριθμό των προβλημάτων στο γόνατο να αυξάνεται. Επιπλέον, ο πόνος στο γόνατο παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα αιτιών και θεραπειών. Εμείς, θα γνωρίζουμε τις 3 συνηθέστερες μορφές πόνου στο γόνατο.

Διάστρεμμα χιαστών

Περιγραφή:  Η βλάβη του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) είναι ένας κοινός τραυματισμός στα σπορ και γενικά προκαλείται από μια σκληρή στάση ή από μια βίαιη στροφή του γόνατου. Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος (PCL) είναι δυνατότερος και βλάπτεται σπανιότερα.  Για το διάστρεμμα απαιτείται μεγάλη δύναμη, όπως σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Συμπτώματα: Σε περίπτωση διαστρέμματος των χιαστών, θα ακούσετε το γόνατό σας να κάνει «κρακ». Θα παρατηρήσετε, επίσης, το γόνατό σας να γίνετε ασταθές, θα αισθάνεστε πολύ έντονο  πόνο και θα νιώθετε σαν να θέλετε να κάνετε εμετό. Σχεδόν πάντα, ακολουθεί έντονο οίδημα επειδή ο πρόσθιος χιαστός αιμορραγεί όταν σχίζεται.

Θεραπεία:  Η χειρουργική αποκατάσταση συνιστάται για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.  Επίσης, η συντηρητική θεραπεία με ελαστικούς επιδέσμους στο γόνατο μπορεί να αποδειχθεί επαρκής για όσους δεν καταπονούν πολύ τα γόνατά τους.

Ρήξη τένοντα

Περιγραφή: Τόσο οι τετρακέφαλοι όσο  και οι τένοντες της επιγονατίδας μπορούν να υποστούν ρήξη -μερικώς ή πλήρως. Ρήξη τένοντα του τετρακεφάλου συμβαίνει συνήθως σε ερασιτέχνες αθλητές άνω των 40 ετών, ενώ η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα συμβαίνει συνήθως σε νεότερους ανθρώπους που είχαν στο παρελθόν τενοντίτιδα ή έκαναν ενέσεις στεροειδών στο γόνατο.

Συμπτώματα: Η ρήξη τένοντα είτε στον τετρακέφαλο, είτε στον επιγονατιδικό τένοντα προκαλεί πόνο.  Η επιγονατίδα τίθεται, επίσης, συχνά εκτός τόπου, είτε προς τα πάνω (με ρήξη επιγονατιδικού τένοντα)είτε προς τα κάτω (με ρήξη τετρακέφαλου).

Θεραπεία: Οι ρήξεις τενόντων πρέπει να αξιολογούνται άμεσα. Γενικά για την αποκατάστασή τους απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Τραυματισμοί μηνίσκου

Περιγραφή:  Οι τραυματισμοί μηνίσκου είναι συνήθως τραυματικές βλάβες, αλλά μπορούν επίσης να οφείλονται και σε άλλες αιτίες.

Συμπτώματα: Οι τραυματισμοί του μηνίσκου έχουν ως αποτέλεσμα το να κλειδώσει το γόνατο  σε μια συγκεκριμένη θέση, ή να κάνει το χαρακτηριστικό «κρακ». Το οίδημα συνήθως συνοδεύει αυτά τα συμπτώματα.

Θεραπεία: Οι  τραυματισμοί μηνίσκου συχνά απαιτούν αρθροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση.

Σχετικά άρθρα