Πώς το πράσινο τσάι καταπολεμά της αθηροσκλήρωση

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), ένα συστατικό των φύλλων του πράσινου τσαγιού διασπά και διαλύει τις επικίνδυνες πρωτεϊνούχες πλάκες στα αιμοφόρα αγγεία.

Η αθηροσκλήρωση προκαλείται από την συσσώρευση λιπώδους υλικού στο εσωτερικό των αρτηριών και συντελεί σε μείωση της ροής του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σε προχωρημένα στάδια η απολιποπρωτεΐνη Α-1 μπορεί να σχηματίσει αμυλοειδείς εναποθέσεις, όμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι εναποθέσεις αυτές αναπτύσσονται εντός των αθηρωματικών πλακών αυξάνοντας το μέγεθος των τελευταίων και περιορίζοντας περαιτέρω τη ροή του αίματος, ενώ κάνουν και ασταθείς τις πλάκες, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Biological Chemistry οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Emory, Λιντς και Λανκαστερ, παρατήρησαν ότι η EGCG προσδένεται στις αμυλοειδείς ίνες της απολιποπρωτεΐνης Α-1. Αυτό μετατρέπει τις ίνες σε μικρότερα διαλυτά μόρια που είναι λιγότερο πιθανό να είναι βλαπτικά για τα αιμοφόρα αγγεία.

Τώρα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια τους να βρουν τρόπους να παράγουν αποτελεσματικές ποσότητες της EGCG στην αιματική ροή χωρίς να είναι απαραίτητο το άτομο να πιει μεγάλες και δυνητικά επιβλαβείς ποσότητες πράσινου τσαγιού.

Αυτό ενδεχομένως να περιλαμβάνει την τροποποίηση της χημικής δομής της EGCG ώστε να είναι ευκολότερα απορροφήσιμη από το στομάχι και πιο ανθεκτική στον μεταβολισμό ή να πρέπει βρεθεί νέος τρόπος διοχέτευσης του μορίου στις πλάκες, όπως σε ενέσιμη μορφή.

Πηγή: in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X