Νέοι μπαμπάδες: Μπορεί ένας άνδρας να πάθει επιλόχεια κατάθλιψη;

Ένας άνδρας δεν θα περάσει 9 μήνες εγκυμοσύνης και δεν θα νιώσει τους πόνους της γέννας. Το σώμα του δεν θα ταλαιπωρηθεί από τα σκαμπανεβάσματα των ορμονών και οι θηλές του δεν θα γεμίζουν πληγές. Για ποιο λόγο, λοιπόν, ένας άνδρας να νιώσει μελαγχολία ή κατάθλιψη μετά τον ερχομό ενός παιδιού; Κι όμως υπάρχουν λόγοι. Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία. Μάλιστα, τα στοιχεία της ίδιας έρευνας δείχνουν ότι τα τελευταία 10 χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό των νέων πατέρων πάλεψε για να προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο.

Η συγκεκριμένη μελέτη προσπάθησε να προσδιορίσει με αριθμούς το πρόβλημα της επιλόχειας κατάθλιψης στους άνδρες. Προηγούμενες αντίστοιχες μελέτες είχαν δείξει ότι το ποσοστό των ανδρών, που επηρεάζεται, κυμαίνεται μεταξύ 4-10%. Στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Lund το ποσοστό αυτό έφτασε το 28%, αν και το δείγμα ήταν μικρό, 447 άτομα που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα, γεγονός που εγείρει θέματα ως προς την αντιπροσωπευτικότητά της. Ωστόσο, ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι μόνο 1 στους 5 νέους μπαμπάδες, που υπέφερε από κατάθλιψη, είχε αναζητήσει βοήθεια, παρά το γεγονός ότι το ένα τρίτο εξ αυτών είχε σκεφτεί να κάνει κακό στον εαυτό του.

Προτεινόμενες λύσεις

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από τη Σουηδία, η ψυχολόγος Elisa Psouni, τονίζει ότι το Ερωτηματολόγιο για την Επιλόχεια Κατάθλιψη (EPDS) που χρησιμοποιείται και για τις γυναίκες και για τους άνδρες, δεν μπορεί να αξιολογήσει σωστά τις περιπτώσεις των νέων πατέρων. Αντιθέτως, η πρόσφατη σουηδική έρευνα πρόσθεσε ερωτήματα που αντικατοπτρίζουν περισσότερο τα «αρσενικά» συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η κ. Psouni πιστεύει ότι όλο και περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν τα ίδια διλήμματα και προβλήματα με τις μητέρες – συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να συνδυάσουν και να ισορροπήσουν το ρόλο του γονέα και του εργαζόμενου. Οι πατέρες που παθαίνουν κατάθλιψη συχνά δέχονται εξωτερικές πιέσεις, όπως θέματα με τη δουλειά τους, ενώ αν η σύντροφός τους πάθει κατάθλιψη, τότε διπλασιάζονται οι πιθανότητες να νοσήσουν και οι ίδιοι. Η έλλειψη ύπνου όπως και οι συγκρούσεις στη σχέση μπορούν επίσης να επιτείνουν το πρόβλημα.

Ένας πατέρας με κατάθλιψη για παίξει και θα ασχοληθεί λιγότερο με το παιδί του, το οποίο θα επηρεαστεί βαθιά από την πατρική επιλόχεια κατάθλιψη, με τις μελέτες να υποδεικνύουν χαμηλότερα επίπεδα ευζωίας και περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Αν οι νέοι πατέρες αισθάνονται ότι έχουν να παλέψουν με έντονα αρνητικά συναισθήματα ή αν οι κοντινοί τους άνθρωποι παρατηρούν μία αύξηση στην ευερεθιστότητα και το άγχος τους κατά το πρώτο έτος  μετά τη γέννηση (καθώς η πατρική επιλόχεια κατάθλιψη έχει ένα χρονικό ορίζοντα εκδήλωσης 12 μηνών), θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο το άτομο να πάσχει από την πατρική επιλόχεια κατάθλιψη.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να βοηθήσει η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, όπως και τα αντικαταθλιπτικά. Αν η κατάθλιψη δεν αναγνωριστεί, ο πατέρας είναι πιθανό να χάσει σημαντικές στιγμές από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού του, που δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά…

Με πληροφορίες από τον Guardian.

Σχετικά άρθρα