Πόνος στα γεννητικά όργανα. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Αν και πυελικό άλγος συχνά αναφέρεται ως  πόνος στην περιοχή των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων των γυναικών, το πυελικό άλγος μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές . Το πυελικό άλγος μπορεί να είναι  σύμπτωμα μόλυνσης ή μπορεί να προκύψει από πόνο στο πυελικό οστό ή σε μη αναπαραγωγικά εσωτερικά όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη ή το παχύ έντερο.

Στις γυναίκες, όμως,  το πυελικό άλγος μπορεί να είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα με ένα από τα αναπαραγωγικά όργανα στην περιοχή της πυέλου (μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες,  τράχηλος της μήτρας ή του κόλπος).

Τι προκαλεί πυελικό άλγος;

Πιθανές αιτίες του πυελικού πόνου τόσο στους άνδρες και όσο και στις γυναίκες είναι: η σκωληκοειδίτιδα, οι  διαταραχές της ουροδόχου κύστης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η λοίμωξη των νεφρών ή οι πέτρες στα νεφρά, οι εντερικές διαταραχές, οι νευρικές καταστάσεις, η κήλη, η διαταραχή της πυέλου, η σπασμένη λεκάνη, ο ψυχογενής πόνος.

Πιθανές αιτίες του πυελικού πόνου μόνο στις γυναίκες είναι: η έκτοπη κύηση, η αποβολή, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η ωορρηξία, οι κράμπες της εμμηνόρροιας, οι κύστες των ωοθηκών ή άλλες διαταραχές των ωοθηκών, τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση, ο καρκίνος της μήτρας, ο  καρκίνος του τραχήλου. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυελικού άλγους;

Στα συμπτώματα του πυελικού άλγους συγκαταλέγονται: οι κράμπες της εμμηνόρροιας, οι πόνοι της περιόδου, η κολπική αιμορραγία,  οι κηλίδες αίματος , η επώδυνη ή δύσκολη ούρηση, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, το φούσκωμα ή τα αέρια, ο πόνος κατά τη συνουσία, ο πυρετός ή τα ρίγη, ο πόνος στην περιοχή του ισχίου και ο πόνος στη βουβωνική χώρα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο  πυελικός πόνος; 

Η αντιμετώπιση του πυελικού πόνου ποικίλει ανάλογα με την αιτία, ανάλογα με το πόσο έντονος είναι ο πόνος και ανάλογα με το  πόσο συχνά εμφανίζεται. Μερικές φορές, το πυελικό άλγος αντιμετωπίζεται με φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, εάν είναι απαραίτητο. Εάν ο πόνος προκύπτει από πρόβλημα με ένα από τα όργανα της πυέλου, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες.

Σχετικά άρθρα