Κοιμήσου και χάσε κιλά – 4 απλοί τρόποι για να τα καταφέρεις!

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας για την διατήρηση της καλής σωματικής και πνευματικής μας υγείας.

Παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και στην απώλεια κιλών εφόσον είσαι σε διαδικασία δίαιτας και προσπάθειας να χάσεις περιττό βάρος.

Ας δούμε μαζί με ποιους τρόπους με ποιον τρόπο θα κάνεις τον ύπνο… σύμμαχό σου στην προσπάθειά σου για απώλεια κιλών.

Πρόσεχε το γεύμα σου

Εάν φας σχετικά βαριά λίγο πριν πέσεις για ύπνο, ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερες ώρες ύπνου για να το χωνέψει. Στη φάση του βαθέως ύπνου, ο εγκέφαλος απελευθερώνει αυξητική ορμόνη. Εάν έχεις φάει βαριά λίγο πριν κοιμηθείς, η ορμόνη αυτή  θα αποθηκεύσει τις τροφές που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα με τη μορφή λίπους. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ: Εάν πιείς αρκετά λίγο πριν κοιμηθείς, τότε ο οργανισμός δυσκολεύεται να αφομοιώσει το αλκοόλ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν ένα ελαφρύ γεύμα το αργότερο τρεις ώρες πριν κοιμηθείς κι αν πρέπει να πιείς κάτι οπωσδήποτε, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Σβήσε το φως

Αν κοιμάσαι σε ένα δωμάτιο που είναι εκτεθειμένο στο εξωτερικό φως, είναι καλό να τοποθετήσεις κουρτίνες ή ράφια συσκότισης. Σβήσε, επίσης, όλα τα φώτα καθώς και τις οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως (smartphone, τηλεόραση, tablet). Σύμφωνα με σχετική μελέτη, όταν βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι, το σώμα παράγει την ορμόνη μελατονίνη, που μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα και να καίμε θερμίδες.

Κοιμήσου… γυμνή

Το σώμα λειτουργεί περισσότερο για να διατηρεί υψηλή θερμοκρασία σώματος, και έτσι καίει ενέργεια, όταν το υπνοδωμάτιο είναι δροσερό. Η μείωση του θερμοστάτη κατά ένα ή δύο βαθμούς μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις έως και 100 επιπλέον θερμίδες σε 24 ώρες ύπνου. Μια άλλη συμβουλή: κοιμήσου γυμνή. Αυτή η τεχνική μειώνει επίσης τη θερμοκρασία του σώματος και συνεπώς το αναγκάζει να «εργάζεται» κατά τη διάρκεια της νύχτας, καίγοντας θερμίδες.

 

Ξεκουράσου

Πρέπει να προσπαθείς να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ, καθώς από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι όσοι κοιμούνται επαρκώς έχουν 5% περισσότερη ενέργεια από όσους δεν ξεκουράζονται καλά κατά τον βραδινό τους ύπνο, άρα μπορούν να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες. Επίσης, η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχτεί ότι κάνει πιο ευάλωτα τα λιπώδη κύτταρα στην ινσουλίνη, κάτι που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα